Coś dla miłośników jabłek i puszystych babeczek. Ponieważ do ciasta dodałam imbir i cynamon, babeczki idealnie wpasowują się w piernikowy, poświąteczny nastrój.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki startego cynamonu,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- kostka masła,
- szklanka cukru trzcinowego,
- 4 duże jajka,
- łyżka kakao
- 5 jabłek obranych ze skórki, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, drobno pokrojonych.
Wykonanie:
1. Do miski wsypuję mąkę, imbir, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Masło topię w rondelku i odstawiam do przestygnięcia.
2. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem. Do utartych żółtek, wciąż miksując, dodaję porcjami wcześniej wymieszane sypkie składniki (pkt 1).
3. Do ciasta wlewam ostudzony tłuszcz. Całość dokładnie miksuję.
4. Do drugiej miski przekładam ok. 1/3 ciasta. Dodaję kakao i miksuję. Do ciasta bez kakao wrzucam jabłka i dokładnie mieszam.
5. Oba rodzaje ciast przekładam do papilotek. Piekę ok. 20 minut w temp. 180 st. C.
Takie proste, tradycyjne a bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuń