piątek, 1 stycznia 2016

Strucla drożdżowa z makiem

Jest to ciasto pojawiające się na moim stole w okolicach Bożego Narodzenia i Nowego Roku. 



Składniki ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 kostki masła + 1,5 łyżki do smarowania papieru,
- 3/4 szklanki cukru,
- szklanka mleka, 
- czubata łyżka drożdży,
- 2 jaja + 4 żółtka,
- 0,5 łyżeczki soli.
Składniki masa makowa:
- 2 szklanki maku,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 białka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 0,5 szklanki obranych ze skórki, sparzonych i posiekanych migdałów,
- 0,5 szklanki sparzonych i posiekanych rodzynek.
Składniki - glazura:
- 2 białka,
- 0,5 szklanki cukru pudru.

Wykonanie:
 1. Mak parzę i pozostawiam do nasiąknięcia na minimum 3 godziny. Mak odcedzam na sicie i mielę. Białka ubijam na sztywną pianę. Do maku dodaję cukier, białkową pianę, bułkę tartą, migdały i rodzynki.

2.  W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Przykrywam bawełnianym ręcznikiem i odstawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.

3.  Białka z dwóch jaj ubijam na sztywną pianę. Sześć żółtek ucieram z cukrem i solą. Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do ostygnięcia.

4. Do miski przesiewam mąkę, do której dodaję drożdżowy rozczyn, utarte żółtka, pianę z białek i dokładnie mieszam. Do ciasta wlewam ciepły tłuszcz i wyrabiam do całkowitego jego wchłonięcia. Przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia.

5. Ciasto dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję tak aby kształtem przypominała prostokąt. Na prostokącie rozsmarowuję równo polowe masy makowej. tak przygotowane ciasto zawijam w rulon. Papier smaruję masłem i owijam nim luźno  przygotowaną struclę. Odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut, a następnie piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.


6. Wystudzone strucle pokrywam lukrową glazurą , aby ją przygotować ucieram białka z cukrem pudrem. 



Źródło: Ciasta słodkie i wytrawne H. Lipińska, A. Woźniakowski Wydawnictwo Spółdzielcze Warszawa 1988

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz