sobota, 23 stycznia 2016

Sernik na kakaowym spodzie

Puszysty, kremowy, smakowity, jedyny w swoim rodzaju. Długo mogłabym rozwodzić się na temat tego arcy-pysznego ciasta. Dzisiaj zjem całą blachę, a zbędnymi kilogramami będę martwić się bliżej lata :*




Składniki:
Ciasto:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki kakao,
- 2 jaja,
- kostka masła (200g),
- 3/4 szklanki  cukru,
- szczypta soli.

Masa serowa:
- kilogram białego sera,
- 10 żółtek,
- 6 białek,
- szczypta soli,
- szklanka oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 torebki cukru wanilinowego,
- 2 torebki budyniu wanilinowego.

Wykonanie:
1. Ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam do miski. Na środku usypanej górki robię dziurkę, do której wbijam dwa jaja. Następnie dodaję pocięte w plastry masło i cukier. Całość szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.

2. W czasie gdy ciasto leżakuje w lodówce, zabieram się za masę serową. W pierwszej kolejności zabieram się do oddzielania żółtek od białek. Należy pamiętać, że potrzebujemy 10 żółtek i zaledwie 6 białek. Żółtka wraz z serem i olejem ucieram w jednej misce, a białka z dodatkiem soli ubijam na sztywną pianę w drugiej misce. Cukier mieszam z proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym, a następnie stopniowo, wciąż miksując, dodaje do serowej masy. Na końcu dodaję białkową masę i dokładnie łączę ze sobą wszystkie składniki.

3. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 st. C. Ciasto wyciągam z lodówki i tnę na dwie części. Pierwszą z nich wylepiam wysmarowaną tłuszczem blachę. Na warstwę ciasta wylewam masę serową. Druga część ciasta posłuży mi jako kruszonka, którą rozrzucam na serowej masie. Piekę ok. 50-60 minut i gotowe.





Źródło przepisu:red. Elżbieta Adamska, "Tradycyjne ciasta ",  Wydawnictwo Olesiejuk 2013 - przepis częściowo zmieniony

1 komentarz: