wtorek, 26 stycznia 2016

Tęczowe ciastka na patyku (Cake pops)

Kruche ciastka, które najmłodszy członek mojej rodziny nazywa "lizojdami". Bardzo ładnie się prezentują, świetnie smakują i są proste w wykonaniu. jeśli organizujesz imprezę dla dzieciaków, to myślę, że śmiało możesz ugościć najmłodszych takimi oto ciachami.


Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- kostka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, zielony.
Dodatkowo: długie wykałaczki.

Wykonanie:
1. Mąkę, cukier, sól i  proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę.Dodaję żółtka i  pokrojone masło. Całość szybko zagniatam i dzielę na trzy części. Do każdej z nich dodaję kilka kropli danego barwnika. Każdą z zabarwionych części owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.

2. Ciasto wyciągam z lodówki i za pomocą ręki z każdej części formuję długiego węża. Ciasto może się łamać i nie mieścić na blacie, dlatego robię to porcjami. Powstałe rulony łączę ze sobą brzegami, tak by powstał trójkolorowy placek. Następnie tnę na kilkucentymetrowe odcinki. Każdy z fragmentów lekko spłaszczam i składam na pół. Między warstwy wkładam długą wykałaczkę.

3. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz