sobota, 7 listopada 2015

Ciasto marchewkowe z orzechami i migdałami

Gdy pierwszy raz usłyszałam o cieście marchewkowym, pomyślałam, że z pewnością jest obrzydliwe i nie da się go zjeść... byłam w błędzie. Jest to jedno z moich ulubionych, jesiennych ciast. 



Składniki (ciasto):
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka startego cynamonu,
- łyżeczka startego imbiru,
- łyżeczka startej gałki muszkatałowej,
- szczypta startych goździków,
- szklanka posiekanych migdałów,
- szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- kostka masła (miękkie),
- 2 szklanki brązowego cukru,
- 5 dużych jaj,
- 300 g startej marchwi,
-sok z jednej pomarańczy (świeżo wyciśnięty).



Wykonanie:
1. Do miski wsypuję: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatałową, goździki, posiekane migdały i orzechy.

2. W innej misce miksuję ze sobą masło i cukier. Następnie wciąż miksując dodaję po jednym jajku, a następnie mieszaninę z punktu nr 1.

3. Do ciasta dodaję marchew i sok pomarańczowy. Całość miksuję i wylewam na wyłożoną papierem blachę.

4. Piekę ok. godziny w temperaturze 180 st. C.



6 komentarzy:

  1. pysznosci :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 2 szklanki brązowego cukru???????? Poważnie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie i wcale nie uważam, żeby było za słodkie. :) Zresztą zawsze możesz zmniejszyć ilość cukru do 1 szklanki. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo ciasto jest wyjątkowo smaczne.

      Usuń
  3. Tak zrobię, bo reszta składników brzmi bardzo zachęcająco. Pozdrowienia dla słodkolubnej właścicielki przepisu;)

    OdpowiedzUsuń