poniedziałek, 9 listopada 2015

Tiramisu

Przysmak dla miłośników kawy, nie wymagający pieczenia. 




Składniki:
- dwa opakowania podłużnych biszkoptów,
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki cukru,
- pół kubka mocnej kawy,
- 4 łyżki likieru amaretto
- szczypta soli,
- 50 dag sera mascarpone,
- 2 łyżki kakao do oprószenia.


Wykonanie:
 1. Trzy czubate łyżeczki kawy wsypuję do kubka i zalewam wodą.

2. Do kawy wlewam likier amaretto. Całość pozostawiam do ostygnięcia.

3. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram z cukrem, a do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę.

4. Do utartych żółtek dodaję serek i miksuję. Następnie dodaję pianę z białek i dokładnie wszystko mieszam.

5. Biszkopty nasączam w kawie i układam na talerzu. Należy to zrobić szybko, żeby ciastka się nie rozpuściły. Na warstwę ciastek kładę masę serową i drugą warstwę nasączonych biszkoptów.

6. Na końcu oprószam ciasto dwiema kakao i wkładam do lodówki.




 Źródło przepisu: KUCHNIA POLSKA Domowe Wypieki Firma Księgarska Olesiejuk Sp. z o.o.
 

1 komentarz: