Składniki:
- dwa opakowania podłużnych biszkoptów,
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki cukru,
- pół kubka mocnej kawy,
- 4 łyżki likieru amaretto
- szczypta soli,
- 50 dag sera mascarpone,
- 2 łyżki kakao do oprószenia.
Wykonanie:
1. Trzy czubate łyżeczki kawy wsypuję do
kubka i zalewam wodą.
2. Do kawy wlewam likier amaretto. Całość
pozostawiam do ostygnięcia.
3. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka
ucieram z cukrem, a do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę.
4. Do utartych żółtek dodaję serek i miksuję. Następnie dodaję pianę z białek i dokładnie wszystko mieszam.
5. Biszkopty nasączam w kawie i układam na
talerzu. Należy to zrobić szybko, żeby ciastka się nie rozpuściły. Na warstwę
ciastek kładę masę serową i drugą warstwę nasączonych biszkoptów.
6. Na końcu oprószam ciasto dwiema kakao i wkładam do lodówki.
Źródło
przepisu: KUCHNIA POLSKA Domowe
Wypieki Firma Księgarska Olesiejuk Sp. z o.o.
Kocham tiramisu. Dawno go nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń