Kladdkaka to popularne, szwedzkie ciasto czekoladowe. Na zewnątrz kruche, a w środku lepkie i wilgotne. Można jeść je na ciepło ja i na zimno. Wspaniale smakuje zarówno samo jak i z dodatkiem lodów lub bitej śmietany, a jego przygotowanie zajmuje ok. 30 minut.
Składniki:
- kostka masła (100 g),
- 2 szklanki cukru pudru,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 3 łyżki kakao.
Dodatkowo cukier puder do oprószenia gotowego ciasta (dla chętnych).
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzewam do ok. 180 st. C. Masło topię w rondelku, ściągam z pieca i dodaję cukier puder oraz jaja. Dokładnie łączę ze sobą wszystkie składniki.
2. Dodaję mąkę oraz kakao i również dokładnie mieszam. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem formy ( ok. 24 cm śr.). Piekę 20 minut.
3. Gotowe ciasto studzę i posypuję cukrem pudrem.
Źródło: Nieco zmieniona wersja przepisu znaleziona na www.arla.se/recept/kladdkaka/
bardzo szybkie i przyjemne ciasto. Miałabym na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie... no i kusi mnie wszystko, co w nordyckich klimatach :)
OdpowiedzUsuńno wygląda ślicznie ale tak zimowo :D na święta idealne :D dzięki za przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń