wtorek, 17 listopada 2015

Kruche ciastka - ananaski

Pogoda za oknem nie nastraja do  niczego innego, jak tylko zawinięcia się w koc i chrupania różnorakich słodyczy. Zatem moja propozycja na jesienną pluchę, to kruche ciastka w letnim wydaniu, które z pewnością każdemu choć troszkę umilą szaro-bure dni.






 Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
Dodatkowo: lukrowe pisaki zielony i biały lub żółty

Wykonanie
1. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję żółtka i drobno posiekane masło. Całość szybko i dokładnie zagniatam.

2. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

3. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam ananasy za pomocą wykrawacza i piekę 15 minut w 180 st. C. Wystudzone ciastka dekoruję kolorowym lukrem. 

1 komentarz: