Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj,
-0,5 szklanki cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 2 duże kubeczki śmietany słodkiej (może być zarówno 18% jak i 30%),
- 4 opakowania galaretki cytrynowej,
- 1 litr wody.
Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki cytrynowej,
- 0,75 l wody,
- puszka ananasów.
Wykonanie:
1.
4 opakowania galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody i
odstawiam do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
2. Jaja z cukrem miksuje na gładką masę. Wciąż miksując dodaję oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wlewam do wysmarowanej masłem tortownicy i piekę ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C.
3. Śmietanę ubijam i łączę z lekko zgęstniałą, ale wciąż jeszcze płynną galaretką. Masę wylewam na wystudzony biszkopt i wkładam do lodówki. Powinna być gotowa po ok. 20 -30 minutach.
4. Pozostałe opakowania galaretki rozpuszczam w 0,75 l gorącej wody i studzę.
Dawno nie jadłam takiej pianki :)
OdpowiedzUsuń