niedziela, 22 listopada 2015

Jabłecznik na półkruchym cieście

Wersja jabłecznika często pieczona przez moją mamę. Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo jest to smaczne i mało skomplikowane polskie ciasto.

Składniki:
Ciasto:
-3 szklanki mąki pszennej,
-3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 jaja,
- 2 łyżki mleka,
-3/4 kostki masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa owocowa:
- kilogram jabłek,
-0,5 szklanki cukru,
-łyżeczka cynamonu.  
Składniki - kruszonka: 
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła.


Wykonanie:
1. Masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję jaja i mleko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. 

2. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Całość zagniatam. Ciastem wylepiam wyłożoną papierem formę i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 20 minut w temperaturze 200 st. C.

3. Jabłka myję, obieram, wydrążam i ścieram na tarce z dużymi oczkami. Odsączam nadmiar soku. Dodaję cukier i cynamon. Dokładnie mieszam ze sobą wszystkie składniki.  Jabłka układam na wystudzonym cieście. Jeśli jabłka są bardzo soczyste to wierzch ciasta wysypuję bułką tartą.

4. KRUSZONKA. Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło i cukier, a następnie lekko zagniatam. Kruszonkę układam na warstwie jabłek. Wkładam do piekarnika i piekę ok. 20 minut.

 
 



3 komentarze: