czwartek, 19 listopada 2015

Tarta z czekoladą i czarną porzeczką

Ciasto, które łączy w sobie smak słodkiej czekolady i lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego. Idealna do popołudniowej kawki.

Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyki kakao, 
- kostka masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Mus czekoladowy:
- szklanka słodkiej śmietany 30%,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1/4 kostki miękkiego masła (tj. 50g).  
Dodatkowo:
- słoik dżemu porzeczkowego.

Wykonanie
1. Mąkę, cukier, sól, kakao i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję żółtka i drobno posiekane masło. Całość szybko i dokładnie zagniatam. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 60 minut.

2. Schłodzonym ciastem wylepiam wysmarowaną i oprószoną bułką tartą formę. Piekę 15 minut w 180 st. C.

3. Na wystudzonym cieście rozsmarowuję grubą warstwę dżemu porzeczkowego.

4. Śmietanę wlewam do rondelka i zagotowuję. Następnie wrzucam do niej pokruszoną czekoladę, którą dokładnie rozpuszczam. Gdy czekolada się roztop, miksując dodaję stopniowo po łyżeczce masła. Masę wylewam na warstwę dżemu i pozostawiam do wystygnięcia.
 
 https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html Moje wypieki. Wielki powrót

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz