Ciasto, które łączy w sobie smak słodkiej czekolady i lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego. Idealna do popołudniowej kawki.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyki kakao,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyki kakao,
- kostka masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Mus czekoladowy:
- szklanka słodkiej śmietany 30%,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1/4 kostki miękkiego masła (tj. 50g).
Dodatkowo:
- słoik dżemu porzeczkowego.
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Mus czekoladowy:
- szklanka słodkiej śmietany 30%,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1/4 kostki miękkiego masła (tj. 50g).
Dodatkowo:
- słoik dżemu porzeczkowego.
Wykonanie
1.
Mąkę, cukier, sól, kakao i proszek do pieczenia wysypuję na
stolnicę. Dodaję żółtka i drobno posiekane masło. Całość szybko i dokładnie zagniatam. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 60 minut.
2. Schłodzonym ciastem wylepiam wysmarowaną i oprószoną bułką tartą formę. Piekę 15 minut w 180 st. C.
3. Na wystudzonym cieście rozsmarowuję grubą warstwę dżemu porzeczkowego.
4. Śmietanę wlewam do rondelka i zagotowuję. Następnie wrzucam do niej pokruszoną czekoladę, którą dokładnie rozpuszczam. Gdy czekolada się roztop, miksując dodaję stopniowo po łyżeczce masła. Masę wylewam na warstwę dżemu i pozostawiam do wystygnięcia.
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz