środa, 2 sierpnia 2017

Placki z patisona i cukinii

Dzisiaj na obiad smaczne i szybkie placki zrobione z sezonowych warzyw. Ponieważ w tym roku posiałam patisony i cukinie, a pogoda sprzyja ich wzrostowi, będę zmuszona spożywać wspomniane warzywa w ogromnych ilościach (chociaż wcale nie narzekam :))... Dzisiaj szybciutko przygotowałam potrawę, która gości na moim stole od lat, ale następnym razem zrobię jakieś inne dania.






Składniki:
- cukinia (średniej wielkości),
- 2 średnie patisony,
- 3 jaja,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- olej do smażenia.


Wykonanie:
1. Cukinię i patisony myję, kroję na pół i wycinam pestki. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa solę i pozostawiam na 15 minut. W tym czasie powinny puścić soki.

2. Sok wylewam, a do startych patisonów i cukinii dodaję jaja, pieprz, i mąkę. Całość mieszam.

3. Smażę z obu stron na rozgrzanym oleju. Placki formuję za pomocą łyżki. 

Placuszki podaję z gęstym jogurtem lub śmietaną.



 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

6 komentarzy:

  1. Placuszki z cukinii lubię bardziej niż ziemniaczane. A że moja rodzinka ma taki sam gust to robimy je bardzo często. Według różnych przepisów - mniej lub bardziej zróżnicowanych. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczanymi też nie gardzę, ale moim zdaniem cukinia ma delikatniejszy smak.

      Usuń
  2. O kurczę, wynajduję tutaj naprawdę co raz to różniejsze, ale zarazem co raz smaczniejsze przepisy :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne placuszki a cukinia ostatnio gra pierwsze skrzypce w mojej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń