Roladki czekoladowo-bananowe kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to zajadałam się bananami z czekoladą zapiekanymi w piekarniku. ta słodka przekąska od razu podbiłamoje serce. Do jej przygotowania użyłam gotowego ciasta francuskiego, przyspieszyło to i ułatwiło prace, a ja szybko mogłam cieszyć się gotowym daniem.
Składniki:
- 1 banan,
- krem czekoladowy (ja używam nutelli),
- 300 g płat ciasta francuskiego.
Wykonanie;
1. Ciasto francuskie tnę na prostokąty o bokach ok. 15 cmx10 cm. Każdy z prostokątów jednej strony lekko rozwałkowuję. Obranego banana tnę wzdłuż na dwie części, a następnie w plastry. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 st. C.
2. Na jednym brzegu każdego kawałka ciasta nakładam po łyżce kremu czekoladowo-kokosowego i kilka połówek plastrów banana. Prostokąty zwijam w rulon i mocno przyciskam.
3 Piekę ok. 15 minut. Wystudzone roladki ozdabiam lekko podgrzanym kremem czekoladowym.
Źródło przepisu : Ciasta - OBST - UND BLECHKUCHEN przełożone przez Beatę Kruk. Przepis trochę zmieniony.
- 1 banan,
- krem czekoladowy (ja używam nutelli),
- 300 g płat ciasta francuskiego.
Wykonanie;
1. Ciasto francuskie tnę na prostokąty o bokach ok. 15 cmx10 cm. Każdy z prostokątów jednej strony lekko rozwałkowuję. Obranego banana tnę wzdłuż na dwie części, a następnie w plastry. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 st. C.
2. Na jednym brzegu każdego kawałka ciasta nakładam po łyżce kremu czekoladowo-kokosowego i kilka połówek plastrów banana. Prostokąty zwijam w rulon i mocno przyciskam.
3 Piekę ok. 15 minut. Wystudzone roladki ozdabiam lekko podgrzanym kremem czekoladowym.
Źródło przepisu : Ciasta - OBST - UND BLECHKUCHEN przełożone przez Beatę Kruk. Przepis trochę zmieniony.
Zjadłabym z wielką chęcią. Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńCzekolada i banany to zawsze świetne połączenie gwarantujące pyszny efekt.
OdpowiedzUsuń