Sezon truskawkowy zbliża się wielkimi krokami. Poniżej przedstawiam propozycję na wykorzystanie tych słodkich, czerwonych owoców. Krem do tortu powstał na bazie serka mascarpone i śmietany, pamiętaj, że produkty użyte do wykonania tego kremu muszą być dobrze schłodzone.
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jaja,
- szklanka cukru,
- olejek waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka masła do wysmarowania formy.Dodatkowo: 0,5 szklanki mocnej, słodkiej herbaty.
Krem:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 słodkiej śmietany 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- duży kubek truskawek = kilka do dekoracji.
Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka
ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką. Dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C.
Krem: Śmietanę ubijam na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodaję stopniowo cukier puder. Kolejny krok to serek mascarpone. Dodaję go stopniowo do śmietanowej masy, łyżka po łyżce jednocześnie miksując masę na wysokich obrotach. 1/3 kremu odkładam do innego naczynia. Następnie kroję truskawki w kostki, wrzucam do większej części kremu i delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki.
Biszkopt i krem: Biszkopt tnę na dwa blaty, które nasączam za pomocą mocnej, słodkiej herbaty. Na pierwszym blacie rozsmarowuję krem z truskawkami i przykrywam drugim blatem. Brzegi i wierzch tortu smaruję kremem bez dodatku truskawek. Tort dekoruję według uznania i wkładam do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po schłodzeniu tort jest gotowy do zjedzenia.
Wspaniałe ciacho, częstuje się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńpiekne takie orginalne
OdpowiedzUsuńa mam pytanko ta masa jest bardzo slodka?
OdpowiedzUsuńpotrzebuje niezbyt slodkiej...
bardzo mi sie podoba jak udekorwalas swoj torcik przypomina mi letnie popoludnie u mojej babci w ogrodzie...lato...;-)
Dziękuję, a masa zdecydowanie do tych najsłodszych nie należy. Zawsze też możesz zmniejszyć ilość cukru do 2 łyżek.
UsuńAle piękny :) Na pewno pysznie smakował - u mnie w domu nie uchowałby się nawet pół godziny ;)
OdpowiedzUsuń