Składniki na 5 porcji deseru:
- galaretki: cytrynowa, agrestowa i truskawkowa,
- truskawki,
- 2 banany,
- gruszki z puszki,
- 200 ml śmietany 30%.
Wykonanie:
1. Według przepisu na opakowaniu przygotowuję galaretkę żółtą, którą następnie studzę. Banany obieram ze skórki, tnę w paski i wkładam równomiernie do wszystkich pucharków, zalewam galaretką. Wkładam do lodówki.
2. Następnie przygotowuję galaretkę zieloną oraz tnę gruszki w kostki. Gdy pierwsza warstwa stężeje, rozkładam do pucharków pokrojone gruszki i zalewam zieloną galaretką. Wkładam do lodówki.
3. Przygotowuję galaretkę czerwoną. 5 truskawek odkładam do dekoracji, resztę tnę. Gdy druga warstwa stężeje, rozkładam truskawki i zalewam je czerwoną galaretką. Wkladam do lodówki.
4. Gdy ostatnia warstwa stężeje, zabieram się ubijania śmietany. Ubitą śmietanę wykładam na deser i dekoruję truskawką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz