sobota, 21 maja 2016

Kruche ciastka bez jajek

Bardzo kruche ciastka, które niedawno zagościły w moim domu i z pewnością przygotuję je jeszcze wiele, wiele razy. Ciasteczka rozpływają się w ustach i co ucieszy niejednego alergika, do ich przygotowania nie używa się jaj.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • kostka zimnego masła (200 g)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego


Wykonanie:
1.  Do miski wsypuję 1,5 szklanki mąki, masło pocięte na drobne kawałki, sól, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie zagniatam. Gdy ciasto jest już plastyczne, dodaję stopniowo resztę mąki.

2. Wyrobione ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.

3. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 st. C. Ciasto rozwałkowuję i wycinam wybrane kształty. Układam ciastka na blaszce wyłożonej papierem i piekę ok. 15 minut.





1 komentarz: