Bardzo kruche ciastka, które niedawno zagościły w moim domu i z pewnością przygotuję je jeszcze wiele, wiele razy. Ciasteczka rozpływają się w ustach i co ucieszy niejednego alergika, do ich przygotowania nie używa się jaj.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- kostka zimnego masła (200 g)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
1. Do miski wsypuję 1,5 szklanki mąki, masło pocięte na drobne kawałki, sól, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie zagniatam. Gdy ciasto jest już plastyczne, dodaję stopniowo resztę mąki.
2. Wyrobione ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.
3. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 st. C. Ciasto rozwałkowuję i wycinam wybrane kształty. Układam ciastka na blaszce wyłożonej papierem i piekę ok. 15 minut.
Proste a na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuń