poniedziałek, 2 maja 2016

Ciasto Shrek

" - Ogry są... jak cebula!
    - Śmierdzą?!
    - Tak... nie!
    - Bo się od nich płacze?
    - Nie!
    - Bo jak się zostawi je na słońcu to robią się brązowe i rosną im włoski?
    - Nie! Ogry mają warstwy! Rozumiesz, ogry mają warstwy - cebula ma warstwy..." *

tak samo jak poniżej zaprezentowane ciasto, które też ma warstwy, a w dodatku jest zielone, pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje!

* Cytat z filmu Shrek 2001, scenariusz Joe Stillman, Roger S.H. Schulman, Ted Elliott i Terry Rossio, tłumaczenie Bartosz Wierzbięta





 Składniki:
I WARSTWA:
- 5 jaj,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia
+ poncz: herbata z cukrem lub woda z cytryną i cukrem.

II WARSTWA:
- 900 ml zielonego soku,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez dodatku cukru.

III WARSTWA:
- 2 opakowania zielonej galaretki,
- 500 ml gorącej wody,
-  400 ml słodkiej śmietany 30%,
- opakowanie Delicji.

IV WARSTWA:
- 2 opakowania zielonej galaretki,
- 800 ml gorącej wody.

 
Wykonanie: 
I WARSTWA
Do miski wbijam 5 jaj i wsypuję cukier. Całość miksuję. Dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i ponownie dokładnie miksuję. Ciasto wlewam do wyłożonej papierem blachy i piekę ok. 20-30 min. w temperaturze 180 st. C.

***************Gotowy i wystudzony biszkopt przed wyłożeniem II warstwy nasączam np. szklanka mocnej, słodkiej herbaty, lub szklanką wody z sokiem  1/2 cytryny i cukrem***************************************************

 II WARSTWA (Przygotowuję gdy biszkopt jest już gotowy!!!!)
Do naczynia wlewam zielonego szklankę soku i rozpuszczam w nim 3 opakowania budyniu. Robię to stopniowo i dokładnie, tak żeby nie powstały grudki. Resztę soku zagotowuję, a następnie wlewam sok z budyniem. Energicznie mieszam, aż zgęstnieje. Gorący budyń przelewam na warstwę biszkoptu.

III WARSTWA
2 opakowania galaretki rozpuszczam w 500 ml gorącej wody. gdy galaretka zgęstnieje, ale będzie jeszcze płynna, ubijam śmietanę, a następnie wciąż miksując dodaję galaretkę. Masę wylewam na wystudzony budyń. Na wierzchu układam Delicje, czekoladą do góry.

IV WARSTWA
2 opakowania zielonej galaretki rozpuszczam w 800 ml gorącej wody. wystudzoną galaretkę wylewam na III warstwę ciasta.




https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/ciasto-shrek-7635.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz