wtorek, 29 sierpnia 2017

Słoneczny placek z ciasta francuskiego z pasztetem Profi i żurawiną

Chociaż lato potrwa jeszcze kilka tygodni, wakacyjny czas pomalutku dobiega końca. Ponieważ pogoda dopisała, postanowiliśmy wykorzystać ostatnie wakacyjne chwile przy wspólnym posiłku, którym raczyliśmy się piknikując na naszym balkonie, wśród szumu liści i śpiewu ptaków. Oczywiście kształt naszego dania ściśle nawiązywał do tej radosnej pory i nie mógł przypominać niczego innego jak właśnie pięknego, wakacyjnego słońca. Placki zazwyczaj kojarzą się nam z czymś słodkim, często podawanym do kawy. My tym razem wybraliśmy wersję wytrawną z  Pasztetem Dworskim marki Profi (www.profi.com.pl) i suszoną żurawiną. Placuszki je się w bardzo wygodny sposób, wystarczy, że urwiesz jeden z promieni naszego "złocistego słoneczka". Możesz je zjeść od razu lub zanurzyć w smakowitej konfiturze z żurawiny.




Składniki:
- 2 duże płaty gotowego ciasta francuskiego,
- 1-2 słoiczki Pasztetu Dworskiego Profi z kaczką,
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny,
- 1 jajko.

Dodatkowo: słoiczek konfitury z żurawiny.

Wykonanie:
 1. Każdy płat rozkładam na papierze do pieczenia. Następnie z każdego z nich wycinam koła, tak żeby były identycznej wielkości. Ja osobiście pomagam sobie przy tym tortownicą. 

 2. Na jednym z takich kół rozsmarowuję pasztet. Ilość zależy od grubości nakładanej warstwy.  Zależy to od Waszych upodobań. Żurawinę przelewam wrzątkiem i szatkuję. Następnie posypuję nią pasztet. 

3. Następnie układam drugą warstwę ciasta francuskiego, tak żeby obie warstwy idealnie do siebie pasowały. Na środku odciskam szklanką małe koło (będzie to środek słońca), a następnie tnę ciasto nożem wokół tworząc promienie. Każdy promień skręcam 2 razy. Następnie wierzch ciasta smaruję rozmąconym jajkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę ok. 25-30 minut.




zBLOGowani.pl

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Ogórki kanapkowe

Dzisiaj przedstawiam przepis na ogórki konserwowe, ale w wersji kanapkowej. Pierwszy raz spotkałam się z nimi w jednym z marketów. Muszę przyznać, że ten sposób przechowywania ogórków jest bardzo praktyczny. Gdy robisz kanapki możesz wyciągnąć odpowiednią ilość plastrów bez konieczności cięcia ogórków, z których wypływało mnóstwo "soków".  Podobną zalewę wykorzystałam w przypadku patisonów.



Zalewa:
- ogórki gruntowe
- 1,5 l wody,
- 1,5 szklanki octu 10%,
- 5 łyżek cukru,
- 7 łyżeczek soli,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy,
- płaska łyżeczka ziaren pieprzu.

Wykonanie:
1. Słoiki dokładnie wyparzam. Ogórki myję i tnę w podłużne plastry, a następnie umieszczam je w słoikach.

2. ZALEWA:  Do garnka wlewam wodę i ocet. Do płynnych składników dodaję sól, cukier i  przyprawy. Mieszam. Całość doprowadzam do wrzenia.

3. Gorącą marynatę przelewam do słoików, ta aby do każdego z nich "wpadły" również przyprawy. Słoiki dokładnie  zakręcam i odwracam do góry dnem. Jeśli, któryś się nie zamknie, zagotowuje go w garnku z wodą.

 Pamiętaj, żeby w takim wypadku nie ustawiać słoika bezpośrednio na dnie garnka, bo może pęknąć, np. możesz na dno położyć bawełniany ręcznik.

sobota, 26 sierpnia 2017

Cukinia z szałwią

Dzisiaj przedstawiam Wam świetne połączenie cukinii i szałwii. Ta aromatyczna i szybka w wykonaniu potrawa, może być świetnym daniem sama w sobie, ale pasuje również jako dodatek do ziemniaków i mięs. Tak przygotowaną cukinię po raz pierwszy jadłam u mojej cioci, a że spakowała obłędnie, postanowiłam ją przygotowywać i w mojej kuchni.




Składniki:
- niewielka, młoda cukinia,
- ok. 10-12 listków szałwii,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
1. Szałwię i cukinię dokładnie myję. Cukinię tnę w cienkie plastry.

2. Do rondelka wrzucam mało i listki szalwii. Masło z szałwią roztapiam na małym ogniu. Następnie dodaję cukinię. 

3. Dodaję sól i pieprz. Rondelek przykrywam pokrywką. Cukinię duszę w ten sposób przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

UWAGA!!!Pod wpływem soli cukinia powinna puścić soki, dzięki czemu nie powinna się przypalić, jeśli jednak Twoja stwierdzisz, że potrawa zaczyna się przypalać, dodaj odrobinę wody.

sobota, 19 sierpnia 2017

Deser z galaretką w morskim stylu

Lekki, mało skomplikowany deser w letnim stylu. Największa rolę odgrywa tu z pewnością niebieska galaretka, udająca w tym przypadku morską wodę. W Internecie widziałam wiele podobnych zastosowań niebieskiej galaretki w najróżniejszych stylizacjach, były plażujące gumisie i ciasteczkowe misie zażywające kąpieli wśród morskich fal. Ja zdecydowałam się na nektarynkową łódeczkę dryfującą wśród spienionych morskich fal...




Składniki:
- niebieska galaretka,
- woda,
- bita śmietana (możesz kupić gotową lub ubić ją samodzielnie),
- dojrzałą nektarynkę,
- wykałaczki.

 Ilość użytych składników zależy od liczby gości. Z jednego opakowania galaretki wykonasz dwa desery w naczyniach o pojemności 250 ml. 


Wykonanie: 
1. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie (ilość wody wg instrukcji na opakowaniu). Przelewam do przezroczystych, gładkich szklanek. Studzę, a następnie wkładam do lodówki.

2. Gdy galaretka stężeje, na jej powierzchni umieszczam bitą śmietanę, a następnie przygotowuję łódeczkę z nektarynki i wykałaczki (szerszy kadłub, wąski żagiel). Łódeczkę umieszczam na bitej śmietanie. 




Marynowane patisony

Marynowane patisony mogą być dodatkiem do sałatek, czy kanapek. Mogą również same w sobie stanowić ciekawą przekąskę. Do marynaty używamy młode, niewielkie patisony o średnicy kilku centymetrów. Taką samą zalewę możesz wykorzystać do przygotowania ogórków kanapkowych.

Składniki:
- młode patisony.
Zalewa:
- 1,5 l wody,
- 1,5 szklanki octu 10%,
- szklanka cukru,
- 7 łyżeczek soli,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy,
- płaska łyżeczka ziaren pieprzu.

Wykonanie:
1. Do wyparzonych słoików wkładam umyte patisony. Do garnka wlewam wodę i ocet. Następnie dodaję sól, cukier i wszystkie przyprawy. Mieszam. Całość doprowadzam do wrzenia.

2. Gorącą marynatę przelewam do słoików, które szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Jeśli, któryś ze słoików się nie zamknie, słoik zagotowuje w garnku z wodą. Pamiętaj, żeby w takim wypadku nie ustawiać słoika bezpośrednio na dnie garnka, bo może pęknąć, np. możesz na dno położyć bawełniany ręcznik.

Róbmy przetwory! Edycja 3.

piątek, 18 sierpnia 2017

Zupa krem z patisonów

Dzisiaj na obiad przygotowałam zupę krem z patisonów. Zupa ma lekko słodki smak i jest bardzo delikatna. Możesz ją podać z gęstym jogurtem, grzankami lub pietruszką.



Składniki:
- 4 patisony,
- 2 -3 marchewki,
- dwie średnie cebule,
- 2 łyżki masła,
- 3 szklanki wody,
- łyżeczka kurkumy,
- pieprz i sól do smaku (ja dodałam ok. łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu).

Wykonanie:
1. Warzywa dokładnie myję, marchew i cebulę obieram. Marchewkę tnę w plastry, a cebulę siekam, warzywa wrzucam do garnka. Patisony kroję na pół i za pomocą łyżki wyciągam pestki (które wyrzucam). Następnie łyżką wydrążam miąższ, który przekładam do garnka z cebulą i marchewką.

2. Do warzyw dodaję masło i pół szklanki wody. Całość podgotowuję kilkanaście minut. Następnie dodaję resztę wody i przyprawy. Gotuję jeszcze kilkanaście minut. Na koniec warzywa rozdrabniam za pomocą blendera.  




poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Placek drożdżowy z agrestem i kruszonką

Latem staram się wykorzystywać w kuchni owoce krajowe, chociażby takie jak agrest. Dzisiaj przedstawiam przepis na placek drożdżowy z tymi wyśmienitymi owocami. Drożdżowiec jest ciastem, które z powodzeniem można zabrać w letnią podróż. Jego zaletą jet to, że nie rozpłynie się w czasie upałów, a i lekko czerstwy, przynajmniej moim zdaniem, smakuje wyśmienicie.




Składniki - ciasto:
-  3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 30 g drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 2 jaja,
- szczypta soli.

Dodatkowo: ok. 0,5 kg agrestu.


Składniki - kruszonka: 
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła,
- opakowanie cukru wanilinowego.

Wykonanie: 
Ciasto:
1. W rondelku podgrzewam mleko. Do ciepłego mleka dodaję łyżkę mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Całość dokładnie mieszam i odstawiam pod przykryciemna ok. 15 minut w ciepłym miejscu.

2. Resztę mąki przesiewam do miski i dodaję pozostały cukier, szczyptę soli oraz  wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Następnie dodaję jaja i znów wszystko dokładnie ucieram.

4. Masło roztapiam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciepłe masło wlewam do ciasta. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie obsypuję mąką i przykrywam bawełnianą ściereczką. Tak przygotowane ciasto pozostawiam do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość. Zazwyczaj wystarcza ok. 30 minut.
5. Wyrośnięte ciasto znów zagniatam i wykładam na wyłożoną papierem blachę. Staram się zrobić to jak najbardziej równomiernie. Następnie nakłuwam ciasto widelcem. Na cieście układam umyty i pozbawiony szypułek agrest.

6. Ciasto posypujemy kruszonką. Kruszonkę przygotowuję w następujący sposób: masło tnę nożem na drobne kawałki, do miski wrzucam mąkę, posiekane masło, cukier i cukier wanilinowy, a następnie lekko zagniatam.

7. Piekę w temperaturze 190 st. C przez około 30 minut -40 minut.