czwartek, 8 sierpnia 2024

Kruche ciasto z porzeczkami i waniliową pianką

Lato w pełni, więc możemy cieszyć się świeżymi owocami sezonowymi. Warto zjadać je na surowo, ale można je również wykorzystać do przygotowywania ciast i przetworów. Kruche ciasto z porzeczkami i waniliową pianką to połączenie słodkiej masy i ciasta z lekką kwasowością owoców. Jak dla mnie, jest to strzał w dziesiątkę. Ciasto znika błyskawicznie :)


 Składniki:
Ciasto:
  • 100 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 300 g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
Waniliowa pianka:
  • 5 białek
  • 100 g drobnego cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego 
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo - 300 g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone- nie rozmrażaj owoców przed dodaniem do ciasta).
Wykonanie:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam przez sitko na stolnicę, dodaję cukier, zimne poszatkowane masło i żółtka. Szybko zagniatam na jednolite ciasto, dzielę na dwie równe części. Każdą część zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut. 
2. Po upływie 30 minut nastawiam piekarnik na 180°C. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia (moja blacha ma wymiary 24cmx29cm). Za pomocą tarki o dużych oczkach ścieram jeden z kawałków ciasta i równomiernie układam na blaszce. Podpiekam 10 minut. Wyciągam z piekarnika i studzę.
3. Gdy spód ciasta jest już zimny, zabieram się za przygotowanie pianki. Do miski wlewam białka, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę (miksuję kilka minut, najpierw na wolnych obrotach, a gdy białka się spienią, na nieco szybszych). Do sztywnych białek, wciąż miksując dodaję drobny cukier, łyżka po łyżce, aż powstanie jednolita masa. Dodaję cukier wanilinowy i dalej miksuję. Dalej miksuję i dodaję stopniowo budyń, proszek budyniowy musi być dokładnie połączony z masą. Na końcu, wciąż miksując, wlewam olej wolną stróżką. Gotową masę wykładam na podpieczone ciasto. PAMIĘTAJ!!! MASA MUSI BYĆ DOKŁADNIE ZMIKSOWANA!
4. Na budyniowej masie układam porzeczki, a następnie ścieram na tarce drugą warstwę ciasta i równomiernie układam ją na wierzchu ciasta. Piekę 40 minut w 180°C. Gotowe i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz