czwartek, 5 października 2017

Trójkąty francuskie z prażonymi jabłkami

Ekspresowy smakołyk, który wykonałam z gotowego ciasta francuskiego i wcześniej przygotowanych prażonych jabłek. Świetna sprawa, gdy nagle weźmie Cię ochota na "coś słodkiego" lub wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście. Zrobisz je raz dwa, a efekt zadowoli Cię w 100%.

Jedna moja rada. Kupując ciasto francuskie zwróć uwagę na etykietkę. Kiedyś się nacięłam i gdyż w pośpiechu kupiłam ultra słone ciasto przeznaczone do dań wytrawnych. Oczywiście połączyłam je ze słodkim dżemem truskawkowym. Przyznam, że było to niedobre, żeby nie powiedzieć, że ohydne:P od tego czasu jestem bardziej uważna, wszak człowiek uczy się na błędach...:)



Składniki:
- gotowe ciast francuskie,
- mus jabłkowy,
- białko.

Dodatkowo: cukier puder i woda na lukier.




Wykonanie:
1. Z ciasta wycinam kwadraty, na środek nakładam mus jabłkowy. Krawędzie smaruję białkiem i sklejam. Układam na blaszce wyłożonej papierem, wierzch smaruję białkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piekę ok. 15 minut.

2. Wystudzone trójkąty lukruję.  



6 komentarzy:

  1. Wow, wygląda naprawdę wspaniale :) Od razu naszła mnie mega ochota na coś takiego :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe i niezwykle apetyczne trójkąciki. Palce lizać! <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często takie kupuję w piekarni bo je uwielbiam ale sama jeszcze nie próbowałam nigdy ich wykonać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak kiedyś robiła, ale postanowiłam zrobić je sama i mają tę zaletę, że mają więcej jabłek.

      Usuń