czwartek, 19 października 2017

Ciastka z płatkami jaglanymi, owsianymi i rodzynkami

Jakiś czas temu kupiłam solidny zapas płatków jaglanych. Zazwyczaj dodaje je do jogurtów, a tym razem postanowiłam skomponować ciastka z nimi w roli głównej. Ciastka nie są wybitnie słodkie, świetnie nadają się do pracy (nie rozpadają się w śniadaniówce). Są też bardzo sycące, ja po dwóch - trzech czuję się najedzona. Kolejna zaleta, to duża zawartość błonnika. Nie będę pisała, że są wybitnie zdrowe, bo zawierają solidną dawkę  tłuszczu i mąkę pszenną, jednak z pewnością szkodzą mniej niż paczkowane gotowce z marketowych półek. 




Składniki:
- 3 szklanki płatków jaglanych,
- kostka miękkiego masła,
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
- szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- płatków owsianych,
- 0,5 szklanki rodzynek,
- łyżka mleka. 
Wykonanie:
1. Masło tnę w paski i ucieram z dodatkiem cukru na puszystą masę. Dodaje jajo, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i łyżkę mleka. Miksuję do uzyskania jednolitego ciasta.
 2. Następnie dodaję rodzynki, płatki owsiane i jaglane, a całość jeszcze raz dokładnie miksuję.
 3. Ciasteczka formowane za pomocą dłoni, układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę 20 minut w temp. 180 st. C.

5 komentarzy:

  1. fajne takie zdrowsze słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj ten przepis, zrobienie ich zajmuje chwilkę.

      Usuń
  2. O kurczę, ale pyszne ciasteczka - zdecydowanie sobie przyrządze a przekąska mega :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i pożywne ciasteczka! Moc zdrowej energii <3

    OdpowiedzUsuń