Jakiś czas temu kupiłam solidny zapas płatków jaglanych. Zazwyczaj dodaje je do jogurtów, a tym razem postanowiłam skomponować ciastka z nimi w roli głównej. Ciastka nie są wybitnie słodkie, świetnie nadają się do pracy (nie rozpadają się w śniadaniówce). Są też bardzo sycące, ja po dwóch - trzech czuję się najedzona. Kolejna zaleta, to duża zawartość błonnika. Nie będę pisała, że są wybitnie zdrowe, bo zawierają solidną dawkę tłuszczu i mąkę pszenną, jednak z pewnością szkodzą mniej niż paczkowane gotowce z marketowych półek.
Składniki:
- 3 szklanki płatków jaglanych,
Składniki:
- 3 szklanki płatków jaglanych,
- kostka miękkiego masła,
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
- szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- płatków owsianych,
- 0,5 szklanki rodzynek,
- łyżka mleka.
Wykonanie:
1.
Masło tnę w paski i ucieram z dodatkiem cukru na puszystą masę. Dodaje jajo, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i łyżkę
mleka. Miksuję do uzyskania jednolitego ciasta.
2. Następnie dodaję rodzynki, płatki owsiane i jaglane, a całość jeszcze raz dokładnie miksuję.
fajne takie zdrowsze słodkości :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj ten przepis, zrobienie ich zajmuje chwilkę.
UsuńO kurczę, ale pyszne ciasteczka - zdecydowanie sobie przyrządze a przekąska mega :D
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne ciasteczka! Moc zdrowej energii <3
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100%
Usuń