Ekspresowy smakołyk, który wykonałam z gotowego ciasta francuskiego i wcześniej przygotowanych prażonych jabłek. Świetna sprawa, gdy nagle weźmie Cię ochota na "coś słodkiego" lub wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście. Zrobisz je raz dwa, a efekt zadowoli Cię w 100%.
Jedna moja rada. Kupując ciasto francuskie zwróć uwagę na etykietkę. Kiedyś się nacięłam i gdyż w pośpiechu kupiłam ultra słone ciasto przeznaczone do dań wytrawnych. Oczywiście połączyłam je ze słodkim dżemem truskawkowym. Przyznam, że było to niedobre, żeby nie powiedzieć, że ohydne:P od tego czasu jestem bardziej uważna, wszak człowiek uczy się na błędach...:)
Składniki:
- gotowe ciast francuskie,
- mus jabłkowy,
- białko.
Dodatkowo: cukier puder i woda na lukier.
Wykonanie:
- gotowe ciast francuskie,
- mus jabłkowy,
- białko.
Dodatkowo: cukier puder i woda na lukier.
Wykonanie:
1. Z ciasta wycinam kwadraty, na środek nakładam mus jabłkowy. Krawędzie smaruję białkiem i sklejam. Układam na blaszce wyłożonej papierem, wierzch smaruję białkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piekę ok. 15 minut.
2. Wystudzone trójkąty lukruję.
Wow, wygląda naprawdę wspaniale :) Od razu naszła mnie mega ochota na coś takiego :P
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
UsuńWspaniałe i niezwykle apetyczne trójkąciki. Palce lizać! <3 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzęsto takie kupuję w piekarni bo je uwielbiam ale sama jeszcze nie próbowałam nigdy ich wykonać.
OdpowiedzUsuńTeż tak kiedyś robiła, ale postanowiłam zrobić je sama i mają tę zaletę, że mają więcej jabłek.
Usuń