Ciasto z jabłkami idealnie pasuje do panującej za oknami aury. Nie wyobrażam sobie jesieni bez szarlotek, czy jak kto woli, jabłeczników. Chociaż spokojnie przetrwałaby w lodówce przez kilka następnych dni, u nas znika w mgnieniu oka, nim zdąży dobrze ostygnąć. Tym razem do jej wykonania wykorzystałam wcześniej przygotowane prażone jabłka. To sprawiło, że ciasto powstało w mgnieniu oka.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- kostka zimnego masła (200g),
- 2 żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo mus jabłkowy - zużyłam ok. 3/4 litrowego słoika.
Wykonanie:
1. Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, masła i jajek ugniatam plastyczne ciasto, które następnie zawijam w folię i wkładam do lodówki na
30 minut.
2. Ciasto dzielę na dwie, w miarę równe części. Jedną z nich wylepiam dno wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki. Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam ok. 15 min. w temperaturze 180 st. C.
3. Na warstwie ciasta kładę mus jabłkowy, a na musie układam kolejną warstwę kruchego ciasta. Piekę ok. 20 minut w 180 st. C.
Uwielbiam takie ciastka, nie ma nic lepszego :)
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak ja :)
Usuń