piątek, 12 czerwca 2015

Drożdżowe babeczki z konfiturą jagodową

Ponieważ jutrzejszy dzień ma być słoneczny i upalny, spędzę go pod chmurką. Poza stosem kanapek, które przygotuję bladym świtem, do piknikowego koszyka spakuję przepyszne drożdżowe babeczki z konfiturą jagodową :)


Składniki:
CIASTO
- szklanka mleka,
- 80 g masła,
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 jaja ,
-  25 g  drożdży,
- 1/4 łyżeczki soli,
- konfitura jagodowa.
Dodatkowo: miska, bawełniany ręcznik, dwa rondelki, łyżka, sito, papier do pieczenia, blacha, papilotki. 

KRUSZONKA
- 1/3 szklanki mąki krupczatki,
- 1/3  szklanki cukru,
- 1/3 kostki masła,
- miska.







Wykonanie:
1. W jednym rondelku lekko podgrzewam mleko, a w drugim  topię masło. 

2. Mąkę przesiewam do miski.

3. W ciepłym, ale nie gorącym mleku, rozpuszczam cukier i drożdże. Mieszaninę pozostawiam w ciepłym miejscu, przykrytą bawełnianym ręczniczkiem.

 4. Do miski przesiewam mąkę i dodaję sól. Następnie wlewam mleko z drożdżami i cukrem. Całość wyrabiam na gładką masę.

4. Dodaję jaja i masło. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30 min. Całość należy przykryć bawełnianym ręcznikiem. W tym czasie przygotowuję kruszonkę (KRUSZONKA - w misce zagniatam mąkę krupczatkę, cukier i masło). 

5. Wyrośnięte ciasto za pomocą łyżki przekładam do papilotek. Mniej więcej jedną łyżkę na jedną foremkę. Następnie nakładam konfiturę jagodową i przykrywam niewielką ilością ciasta.


6. Całość posypuję kruszonką i piekę w temperaturze 180 st. C przez ok 20-25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz