niedziela, 21 czerwca 2015

Babeczki czekoladowo-malinowe



Ten przepis polecam wszystkim miłośnikom czekolady i malin. Babeczki są przepyszne, a co najważniejsze łatwe i szybkie w przygotowaniu.




Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, ja osobiście używam mąkę wrocławską,
- 3/4 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 4 jaja,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
-1/2 szklanki malin (można używać zaprawionych owoców).


Wykonanie:
1. Masło roztapiam w garnku na małym ogniu. Rozgrzewam piekarnik do ok. 180 st. C.

2. Oddzielam białka od żółtek, białka wlewam do wysokiej miski, ubijam z cukrem na sztywną pianę.

3. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Ubijam na gładką masę. Mieszając ciasto, wlewam ostrożnie roztopione masło.

4. Dodaję kakao i mieszam.

5. Wlewam ciasto (mam formę sylikonową, więc nie muszę smarować jej masłem), a do każdej foremki wrzucam na wierzch po dwie - trzy maliny (owoce częściowo przykrywam ciastem).

6. Piekę 10-15 minut (wszystko zależy od Twojego piekarnika).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz