poniedziałek, 15 czerwca 2015

Syrop z hyćki

Syrop z hyćki to nic innego jak po prostu syrop przyrządzany z kwiatów czarnego bzu (Sambucus nigra L.). Można dodawać go do herbaty i deserów, a rozcieńczony z chłodną wodą skutecznie gasi pragnienie. Jest to jeden  z tych smaków, który kojarzy mi się z dzieciństwem, latem i świetną zabawą.  





Składniki:
-40 baldachów kwiatów czarnego bzu*,
- 2 kg cukru,
- 60 g kwasku cytrynowego (3 torebki),
- 1,5l wody,
-garnek, duża misja, sito, bawełniany ręcznik, lejek, słoiczki/butelki.



* Kluczowym elementem jest tutaj pyłek dlatego kwiatów nie należy płukać, wówczas pyłek zostanie spłukany. Z tego samego powodu nie zbieram kwiatów bezpośrednio po deszczu. Kwiatostany najlepiej obrywać z krzaków oddalonych od ulic i innych miejsc mogących powodować ich zabrudzenie.






Wykonanie:

1. Wodę gotuję i rozpuszczam w niej cukier i kwasek cytrynowy, a następnie studzę.

2. Baldachy wkładam do miski i zalewam schłodzoną wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym.

3. Przykrywam bawełnianym ręczniczkiem i pozostawiam 48 h. Następnie przecedzam przez sito, zlewam do butelek i zamykam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz