Czerwiec to miesiąc, w którym z pewnością królują truskawki. Można je serwować na tysiące sposobów, a jeden z nich przedstawiam poniżej :)
Składniki:
- 6 opakowań galaretki truskawkowej,
- 2 duże kubki (2x300g) słodkiej śmietany 30%,
- ok. 1/3 kg truskawek,
- 5 jaj,
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- masło do wysmarowania formy,
- rondelek, łyżka, miska, mikser, blacha, woda do rozpuszczenia galaretki.
Wykonanie:
1. W rondelku 4 opakowania galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody i odstawiam do ostygnięcia i lekkiego stężenia (tak żeby była lekko lejąca ;-) )
2. Do miski wbijam 5 jaj i wsypuję cukier. Całość miksuję. Dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i ponownie dokładnie miksuję.
3. Ciasto wlewam do wysmarowanej masłem blachy i piekę ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C.
Jeśli galaretka jest już gotowa...
4. Ubijam śmietanę na sztywną pianę i wciąż miksując stopniowo wlewam galaretkę. Gotową masę wylewam na wystudzone ciasto i wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
5. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 0,75 l gorącej wody i studzę.
6. Jeśli masa śmietanowo-galaretkowa jest już gotowa układam na jej powierzchni pokrojone truskawki i zalewam ostudzona galaretką. Całość wkładam do lodówki.
7. Gotowe ciasto tnę w kostki i zjadam ze smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz