Składniki:
- 1,5 kg ogórków
- 250 g marchewki
- 3 łyżki soli
- 4 szklanki wody
Zalewa:
- 1,5 szklanki wody
- szklanka cukru
- szklanka octu
Do każdego słoika:
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 ziarna pieprzu
- 4-5 gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
1. Ogórki myję i tnę w cienkie plastry. W 4 szklankach wody rozpuszczam 3 łyżki soli. Do roztworu soli wrzucam pocięte ogórki i pozostawiam je w niej na kilka godzin.
2. Ogórki odcedzam na sitku. Marchewkę myję, obieram i tnę w plastry. Łączę z ogórkami.
3. Do garnka wlewam 1,5 szklanki wody, szklankę cukru i szklankę wody. Roztwór zagotowuję. Mieszam, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
4. Do każdego słoika wrzucam gorczycę, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki, a następnie upycham ogórki z marchewką. Na koniec wlewam zalewę i szczelnie zakręcam każdy słoik.
5. Słoiki pasteryzuję w garnku z wodą. Gorące wyciągam z garnka i układam na stole do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz