Pamiętaj, żeby do jego przygotowania użyć składników w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,75 szklanki cukru
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 0,5 szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- kilka dużych śliwek przeciętych na pół i pozbawionych pestek
- cukier puder
Wykonanie:
1. Jaja miksuje na małych obrotach, gdy się spienią dodaję do nich cukier, łyżka po łyżce. Na talerz przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaję porcjami do miksowanych jaj.
2. Do ciasta, wciąż miksując, wlewam cienkim strumieniem olej, a następnie ekstrakt z wanilii.
3. Ciasto wlewam na wyłożoną papierem blaszkę (moja ma 28 cm średnicy). Na wierzchu układam połówki śliwek. Piekę około 35-40 minut w 180 stopniach C. Przed wyciągnięciem z pieca, nakłuwam placek wykałaczką, jeśli ciasto się do niej nie przykleja to jest gotowe.
4. Wystudzony placek posypuję cukrem pudrem.
Bardzo lubie takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj ten przepis. Ciasto jest wyjątkowo puszyste i delikatne.
Usuń