niedziela, 4 sierpnia 2019

Ciasto na oleju ze śliwkami "Renkloda"

Lekkie, puszyste ciasto ze śliwkami "Renkloda" na oleju, to moja propozycja do wakacyjne kawki. Ciasto pięknie wyrasta i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Kolejna zaleta to jego piękny zapach, który podczas pieczenia rozchodzi się po całym domu. 
Pamiętaj, żeby do jego przygotowania użyć składników w temperaturze pokojowej.



Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

  • kilka dużych śliwek przeciętych na pół i pozbawionych pestek
  • cukier puder



Wykonanie:
1. Jaja miksuje na małych obrotach, gdy się spienią dodaję do nich cukier, łyżka po łyżce. Na talerz przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaję porcjami do miksowanych jaj. 

2. Do ciasta, wciąż miksując, wlewam cienkim strumieniem olej, a następnie ekstrakt z wanilii.

3. Ciasto wlewam na wyłożoną papierem blaszkę (moja ma 28 cm średnicy). Na wierzchu układam połówki śliwek. Piekę około 35-40 minut w 180 stopniach C. Przed wyciągnięciem z pieca, nakłuwam placek wykałaczką, jeśli ciasto się do niej nie przykleja to jest gotowe. 

4. Wystudzony placek posypuję cukrem pudrem. 




2 komentarze: