Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej + łyżeczka
- szklanka mąki orkiszowej
- szklanka wody
- 7 g drożdży
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki płatków owsianych
- łyżka mleka
Wykonanie:
1. Do rondelka wlewam ciepłą wodę. Do wody dodaję łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i suche drożdże. pozostawiam na około 10 minut.
2. Mąkę pszenną i orkiszową przesiewam do miski. Żurawinę szatkuję.
3. Do mąki dodaję sól, płatki owsiane, żurawinę i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrabiam. Miskę z gotowym ciastem przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut.
4. Keksówkę smaruję olejem. Następnie ponownie zagniatam ciasto, wkładam do formy, przykrywam bawełnianą ściereczka i ponownie pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
5. Wierzch wyrośniętego chleba smaruję mlekiem i nacinam. Piekę około 35 minut w 180 stopniach C. Po wypieczeniu wyciągam z blaszki i studzę na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz