czwartek, 8 sierpnia 2019

Malinówka - nalewka malinowa

Nalewki to jeden ze sposobów "zamykania lata w słoiku". Malinowe należą do moich ulubionych. Dodaję je później do herbaty w okresie jesienno-zimowych przeziębień. Są najlepszą bronią na wirusy, które w tym czasie atakują mnie z każdej strony. Przy okazji nieźle też rozgrzewają. Dlatego na zimę muszę zawsze zrobić choć kilka buteleczek. Tym razem tradycyjna nalewka z malinami, cukrem, wódką i spirytusem. 




Składniki:

  • kilogram malin
  • 400 g cukru
  • 0,5 l spirytusu  95%
  • 0,5 l wódki


Wykonanie:
1. Maliny myję, osuszam i umieszczam w wyparzonym i suchym słoju. Lekko rozduszam i zasypuje cukrem. Pozostawiam w słonecznym miejscu na dobę.

2. Do owoców wlewam wódkę i spirytus. Słoik odstawiam do chłodnego i ciemnego miejsca na około 6 tygodni. Od czasu do czasu potrząsam słoikiem.

3. Po upływie 6 tygodni nalewkę przecedzam i zlewam do butelek. 



Do słoików na zimę Maliny 2019

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz