wtorek, 13 sierpnia 2019

Drożdżówki z morelami i kruszonką z płatkami owsianymi

Drożdżówka to świetna, słodka przekąska do pracy, na wycieczkę i do domowej kawki. Drożdżówki z poniższego przepisu są delikatne i puszyste, a do tego zawierają morele, które fantastycznie nadają się do wypieków, bo się nie rozlatują w czasie pieczenia. Do chrupiącej kruszonki dodałam dodatkowo trochę płatków owsianych, żeby były nieco bogatsze w błonnik, dodało to też pewnych walorów smakowych.





Składniki:
Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru + łyżeczka do zaczynu
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 3-4 morele


Kruszonka

  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 80 g masła
  • 3 łyżki płatków owsianych


Wykonanie:
1. W rondlu podgrzewam mleko. W ciepłym mleku rozpuszczam cukier i drożdże. Roztwór pozostawiam w ciepłym miejscu na kwadrans.

2. W garnuszku rozpuszczam masło i pozostawiam do przestygnięcia. W misce ucieram jajka z cukrem i solą na puszystą pianę. Następnie dodaję przesianą mąkę i rozczyn. Wyrabiam ciasto.

3. Do ciasta dodaję roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiam do jego całkowitego wchłonięcia. Miskę przykrywam bawełnianym ręczniczkiem i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 40 minut.

4. Z ciasta formuję płaskie, okrągłe placuszki i układam na blaszce. Ponownie przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 20 minut.

5. Morele myję, pozbywam się pestek i tnę w paski. Owoce układam na drożdżówkach. 

6. W miseczce łączę ze sobą zimne masło, mąkę krupczatkę, cukier i płatki owsiane. Kruszonkę układam na drożdżówkach z morelami.

7. Piekę około 25 minut w 180 stopniach C.







Najlepsze drożdżówki z owocami lata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz