Składniki:
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru + łyżeczka do zaczynu
- 0,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 7 g suchych drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 3-4 morele
Kruszonka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 80 g masła
- 3 łyżki płatków owsianych
Wykonanie:
1. W rondlu podgrzewam mleko. W ciepłym mleku rozpuszczam cukier i drożdże. Roztwór pozostawiam w ciepłym miejscu na kwadrans.
2. W garnuszku rozpuszczam masło i pozostawiam do przestygnięcia. W misce ucieram jajka z cukrem i solą na puszystą pianę. Następnie dodaję przesianą mąkę i rozczyn. Wyrabiam ciasto.
3. Do ciasta dodaję roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiam do jego całkowitego wchłonięcia. Miskę przykrywam bawełnianym ręczniczkiem i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 40 minut.
4. Z ciasta formuję płaskie, okrągłe placuszki i układam na blaszce. Ponownie przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 20 minut.
5. Morele myję, pozbywam się pestek i tnę w paski. Owoce układam na drożdżówkach.
6. W miseczce łączę ze sobą zimne masło, mąkę krupczatkę, cukier i płatki owsiane. Kruszonkę układam na drożdżówkach z morelami.
7. Piekę około 25 minut w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz