Składniki:
- 0,5 niedużej główki białej kapusty
- 4 pomidory
- 2 marchewki
- jabłko
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Wykonanie:
1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, myję, przecinam na pół, wycinam głąb i szatkuję. Wkładam do miski i solę. Pozostawiam pod przykryciem na około godzinę. Jeśli po tym czasie kapusta puściła soki, odsączam ją i zabieram się do dalszej pracy.
2. Pomidory sparzam, obieram (nie lubię skórki, jeśli Ci nie przeszkadza, odpuść sobie ten krok) i tnę w kostkę. Marchewkę myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. To samo robię z jabłkiem, ale tu pozostawiam skórkę. Natkę szatkuję - część z liśćmi. Wszystkie te składniki dodaję do kapusty i mieszam.
3. Wlewam oliwę, przyprawiam, mieszam i gotowe.
świetne, no i pasuje do wielu dań
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa suroweczka :)
OdpowiedzUsuń