poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Surówka z białej kapusty

Surówka to zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść ją również między posiłkami. Jest źródłem składników i minerałów niezbędnych w naszej codziennej diecie. Kapustę warto przygotować nieco wcześniej. Ja robię to około godzinę przed planowanym przygotowaniem surówki.




Składniki:

  • 0,5 niedużej główki białej kapusty
  • 4 pomidory
  • 2 marchewki
  • jabłko
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól



Wykonanie:
1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, myję, przecinam na pół, wycinam głąb i szatkuję. Wkładam do miski i solę. Pozostawiam pod przykryciem na około godzinę. Jeśli po tym czasie kapusta puściła soki, odsączam ją i zabieram się do dalszej pracy.

2. Pomidory sparzam, obieram (nie lubię skórki, jeśli Ci nie przeszkadza, odpuść sobie ten krok) i tnę w kostkę. Marchewkę myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. To samo robię z jabłkiem, ale tu pozostawiam skórkę. Natkę szatkuję - część z liśćmi. Wszystkie te składniki dodaję do kapusty i mieszam.

3. Wlewam oliwę, przyprawiam, mieszam i gotowe. 



2 komentarze: