niedziela, 8 listopada 2015

Przekładane ciasto czekoladowe ze słonecznikiem

Coś dla fanów przekładanych, wilgotnych ciast czekoladowych. Idealny dodatek do niedzielnej kawy, wywoła uśmiech na twarzy największego ponuraka :P








Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jaja,
- szczypta soli,
- tabliczka gorzkiej czekolady (100 g),
- 3/4 szklanki cukru.

Krem: 
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 0,5 l mleka,
- 4 łyżki cukru,
- kostka masła,
- łyżka kakao. 

Słonecznik:
- 100 g ziaren słonecznika,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki masła.

Wykonanie:
1. Czekoladę łamię na drobne kawałki i topię w łaźni wodnej. Do miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia.

2. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem, a białka ubijam z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do utartych żółtek, wciąż miksując, dodaję białkową pianę, roztopioną czekoladę oraz mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Całość ucieram na gładką masę.

3. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem blaszki. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C. 

4. Upieczone i wystudzone ciasto przecinam na dwie równe części. 

5. Krem: Przygotowuję budyń z połowy mleka wskazanego na opakowaniu i z dodatkiem cukru i kakao. Budyń studzę, a w tym czasie rozcieram masło na gładką masę. Do masła dodaję budyń i miksuję na gładka masę. Jeśli w kremie pojawiły się grudki, dodaję odrobinę mleka i miksuję (Do kremu można dodać ziarna słonecznika).

6. Słonecznik:Masło topię, dodaję cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować, wsypuję słonecznik. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia.


7. Nakładam wszystkie składniki w następującej kolejności: biszkopt krem, biszkopt krem, karmelizowane ziarna słonecznika.






sobota, 7 listopada 2015

Ciasto marchewkowe z orzechami i migdałami

Gdy pierwszy raz usłyszałam o cieście marchewkowym, pomyślałam, że z pewnością jest obrzydliwe i nie da się go zjeść... byłam w błędzie. Jest to jedno z moich ulubionych, jesiennych ciast. 



Składniki (ciasto):
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka startego cynamonu,
- łyżeczka startego imbiru,
- łyżeczka startej gałki muszkatałowej,
- szczypta startych goździków,
- szklanka posiekanych migdałów,
- szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- kostka masła (miękkie),
- 2 szklanki brązowego cukru,
- 5 dużych jaj,
- 300 g startej marchwi,
-sok z jednej pomarańczy (świeżo wyciśnięty).



Wykonanie:
1. Do miski wsypuję: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatałową, goździki, posiekane migdały i orzechy.

2. W innej misce miksuję ze sobą masło i cukier. Następnie wciąż miksując dodaję po jednym jajku, a następnie mieszaninę z punktu nr 1.

3. Do ciasta dodaję marchew i sok pomarańczowy. Całość miksuję i wylewam na wyłożoną papierem blachę.

4. Piekę ok. godziny w temperaturze 180 st. C.



niedziela, 1 listopada 2015

Kladdkaka

Kladdkaka to popularne, szwedzkie ciasto czekoladowe. Na zewnątrz kruche, a w środku lepkie i wilgotne. Można jeść je na ciepło ja i na zimno. Wspaniale smakuje zarówno samo jak i z dodatkiem lodów lub bitej śmietany, a jego przygotowanie zajmuje  ok. 30 minut.




 Składniki:
- kostka masła (100 g),
- 2 szklanki cukru pudru,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 3 łyżki kakao.
Dodatkowo cukier puder do oprószenia gotowego ciasta (dla chętnych).

Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzewam do ok. 180 st. C. Masło topię w rondelku, ściągam z pieca i dodaję cukier puder oraz jaja. Dokładnie łączę ze sobą wszystkie składniki.

2. Dodaję mąkę oraz  kakao i również dokładnie mieszam. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem formy ( ok. 24 cm śr.). Piekę 20 minut.

3. Gotowe ciasto studzę i posypuję cukrem pudrem.




Źródło: Nieco zmieniona wersja przepisu znaleziona na www.arla.se/recept/kladdkaka/




Kuchnia skandynawska 2015

środa, 28 października 2015

Biszkopciki szampańskie

Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach. Idealne dla małych dzieci, ale także jako przekąska w pracy.


Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 10 jaj,
- szczypta soli,
- łyżka masła do wysmarowania blachy.

Wykonanie.
1. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram z cukrem na kremową, gładka masę. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę.

2. Do żółtek dodaję ubite białka i mąkę. Składniki łączę ze sobą za pomocą miksera. 

3. Ciasteczka formuje za pomocą łyżki na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.


poniedziałek, 26 października 2015

Ciasto 3 Bit

Jakiś czas temu kupiłam masę krówkową z myślą, że może kiedyś się przyda. Wertując mój zeszyt z przepisami natknęłam się na kartkę, którą wieki temu dostałam od koleżanki, a zostało na niej opisane jak przygotować przepyszne ciasto do którego owa masa się przyda. Czemu nie!- pomyślałam, a efekt pracy baaaaaaaardzooooo mnie zadowolił. Co prawda placuszek jest bardzo słodki i zapewne dość kaloryczny, ale co mi tam. Winter is coming  - jak mawiają bohaterowie mojej ulubionej książki, a zatem trochę sadełka z pewnością się przyda :)


Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- kostka masła,
- szklanka cukru,
- 4 łyżki miodu,
- łyżka proszku do pieczenia.
 Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- opakowanie galaretki cytrynowej,
- 0,5 litra mleka,
- kostka masła.
Dodatkowo:
- puszka masy krówkowej,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki masła.

Wykonanie:
1. Ze wszystkich składników ugniatam ciasto, dzielę na trzy części, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 30 min.  Każdą z części piekę osobno w 180 st. C przez ok. 15 minut.

2. Budyń gotuję z połowy mleka wskazanego na opakowaniu. Do gotującego się budyniu wsypuję galaretkę w proszku i dokładnie mieszam.Ostudzony budyń ucieram z masłem.

3. Polewa czekoladowa:  dwie tabliczki czekolady topię rondelku z dodatkiem masła.

4. Przekładam w kolejności: ciasto, masa krówkowa, ciasto, krem ciasto, polewa czekoladowa.

czwartek, 22 października 2015

Biszkopt z karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi

Puszysty, kremowy i obłędnie przepyszny, nie potrafię mu się oprzeć i nigdy nie kończę na jednym kawałku.  Gorąco polecam wszystkim łasuchom!



Składniki:
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki kakao,
- 6 jaj,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 0,5 l mleka,
- 6 łyżek cukru,
- kostka masła,
- łyżka kakao. 
Orzechy:
- kostka masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 300 g orzeszków ziemnych.




Wykonanie:
Biszkopt:
1. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na kremową, jednolitą masę, a do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. 

2. Do utartych żółtek przesiewam mąkę oraz dodaję proszek do pieczenia i kakao. Całość dokładnie miksuję. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodaję białka ubite na sztywną pianę. Ciasto przelewam do formy, piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczony i ostudzony biszkopt przecinam na dwie części (dwa blaty).

3. Krem: Przygotowuję budyń z połowy mleka wskazanego na opakowaniu i z dodatkiem 6 łyżek cukru i łyżki kakao. Budyń studzę, a w tym czasie rozcieram masło na gładką masę. Do masła dodaję budyń i miksuję na gładka masę. Jeśli w kremie pojawiły się grudki, dodaję odrobinę mleka i miksuję.


4. Biszkopt przecinam na pół. Nakładam wszystkie składniki w następującej kolejności: biszkopt krem, biszkopt krem, karmelizowane orzechy.

5.Orzechy: W garnku topię masło, a następnie dodaję do niego cukier i miód. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodaje orzechy. Chwile podgrzewam i studzę. Ostudzoną, ale wciąż płynną masę przelewam na warstwę kremu. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 2h. 





czwartek, 15 października 2015

Bułeczki z jabłkiem i kruszonką

Ponieważ od jakiegoś czasu chodziły za mną zarówno szarlotka jak i ciasto drożdżowe postanowiłam upiec dwa w jednym. Wykonanie bułeczek nie sprawia dużych trudności, a ciasto jest naprawdę wyjątkowo smaczne.




Składniki ciasto:
- 0,5 szklanki cukru,
- 200 ml mleka + łyżka ,
- 0,5 kostki drożdży (ok. 50 g),
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jaja + 1 białko,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 0,5 kostki masła,
- szczypta soli.
Składniki nadzienie:
- 4 jabłka,
- łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki cukru.
Składniki - kruszonka: 
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła.
Dodatkowo do posmarowania:
- 1 żółtko,
- łyżka mleka.


Wykonanie:
1. Podgrzewam 200 ml mleka. W mleku rozpuszczam pokruszone drożdże i cukier.

2. Do miski wsypuję mąkę, cukier wanilinowy i sól. Do sypkich składników wlewam wyrośnięty zaczyn i mieszam. Całość przykrywam bawełnianą ściereczką  i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

3.  Masło topię i studzę. Do ciasta dodaję roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz 2 jaja i jedno białko. Ciasto dokładnie wyrabiam do momentu kiedy zacznie odchodzić od łyżki (lub ręki). Jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, dodaję stopniowo mąkę. Całość przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

4. Jabłka myje, obieram i ścieram na tarce. Odsączam z nadmiaru soku. Dodaję cukier i cynamon, a następnie dokładnie mieszam.

5. KRUSZONKA. Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło i cukier, a następnie lekko zagniatam.

6. Na oprószonej mąką stolnicy formuję okrągłe, spłaszczone placuszki, a na ich środek za pomocą łyżki układam nadzienie. Następnie zlepiam i formuję. Smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i nakładam kruszonkę.

7. Piekę 30 minut w temperaturze 180 st. C.