sobota, 7 marca 2015

Sernik

Nie ma takiego rodzaju sernika, którego bym nie zjadła. Nie ważne czy jest to sernik tradycyjny, na zimno czy też " Złota rosa". Ciasto, które dzisiaj prezentuję to zwykły sernik, bez żadnych dodatków, pieczony w naszym domu od lat. 




Składniki:
Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko + 1 żółtko

Masa serowa:
  • dwie kostki tłustego białego sera (500 g)
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu masy serowej.



Wykonanie:
1. Ciasto: Masło miksuję z  cukrem. Dodaję jedno żółtko i wszystko razem ze sobą mieszam.
   Następnie dosypuję przesianą mąkę i  zagniatam. Wkładam do lodówki na 20 minut.

2. Masa serowa: Podczas gdy ciasto się chłodzi, zabieram się do przygotowania masy serowej. W tym celu oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Kolejny krok to mielenie sera- niestety należy zrobić to minimum dwa-trzy razy. Następnie mieszam ze sobą żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy i masło. Dodaję zmielony ser i pianę z białek. Mieszam do uzyskania jednolitej masy.

3. Teraz czas na ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim, wyłożoną papierem blachę.  Jego powierzchnię nakłuwam widelcem i smaruję rozbełtanym jajkiem. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

4. Ciasto studzę i wylewam na nie masę serową. Smaruję rozbełtanym jajem i piekę w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min. Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem  lub polewą czekoladową.







Źródło: Lipińska H., Woźniakowski A. Ciasta słodkie i wytrawne Wydawnictwo spółdzielcze  Warszawa 1988. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz