niedziela, 8 marca 2015

Kruche ciastka z galaretką


Kruche ciasteczka w romantycznym klimacie. Bardzo łatwe w wykonaniu, a wyglądają efektownie.


Składniki:

- 3 szklanki krupczatki
- szklanka cukru
- kostka masła
- 4 jaja
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- cukier puder
- dwie paczki galaretki truskawkowej lub wiśniowej
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w kształcie kółka (albo szklanka), miseczka, łyżka, pędzelek, papier do pieczenia, blacha i sitko.


Wykonanie:

1. Oddzielam żółtka od białek.

2. Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję cukier, cukier wanilinowy i masło. 

3. Masło siekam nożem, dodaję sól i żółtka. Szybko zagniatam do uzyskania jednolitej masy.

4. Ciasto zawijam w folię i wsadzam na pół godziny do lodówki.

5. Ciasto rozwałkowuję. Wycinam kółka. W połowie z nich wycinam serca, robię to przy pomocy noża.

6. Kółka bez serduszek smaruję białkiem i przyklejam do nich te z wyciętymi sercami.

7. Blachę wykładam papierem i układam ciacha. Piekę 15 minut w 180 st. C.

8. Galaretki wsypuję do miski i rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody, ok. 6-7 łyżek stołowych. Pozostawiam do ostygnięcia.

9. Upieczone i wystudzone ciastka posypuję cukrem pudrem. Do każdego dołka w kształcie serca wlewam ostrożnie niewielką ilość galaretki.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz