Kruche ciasteczka w romantycznym klimacie. Bardzo łatwe w wykonaniu, a wyglądają efektownie.
Składniki:
- 3 szklanki
krupczatki
- szklanka cukru
- szklanka cukru
- kostka
masła
- 4 jaja
- cukier
wanilinowy
- szczypta
soli
- cukier
puder
- dwie
paczki galaretki truskawkowej lub wiśniowej
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w kształcie kółka (albo szklanka), miseczka, łyżka, pędzelek, papier do pieczenia, blacha i sitko.
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w kształcie kółka (albo szklanka), miseczka, łyżka, pędzelek, papier do pieczenia, blacha i sitko.
Wykonanie:
1. Oddzielam żółtka od białek.
2. Mąkę
wysypuję na stolnicę, dodaję cukier, cukier wanilinowy i masło.
3. Masło siekam nożem, dodaję sól i żółtka. Szybko zagniatam do uzyskania jednolitej masy.
4. Ciasto zawijam w
folię i wsadzam na pół godziny do lodówki.
5. Ciasto
rozwałkowuję. Wycinam kółka. W połowie z nich wycinam serca, robię to przy pomocy noża.
6. Kółka bez serduszek smaruję białkiem i przyklejam do nich te z wyciętymi sercami.
7. Blachę
wykładam papierem i układam ciacha. Piekę 15
minut w 180 st. C.
8. Galaretki
wsypuję do miski i rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody, ok. 6-7 łyżek stołowych. Pozostawiam do ostygnięcia.
9. Upieczone i wystudzone ciastka posypuję cukrem pudrem. Do każdego dołka w kształcie serca wlewam ostrożnie niewielką ilość galaretki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz