środa, 25 marca 2015

Kruche ciastka z cukrem pudrem

Dzisiaj idę do pracy troszkę później, dlatego postanowiłam upiec z samego rana "coś" do kawy. Wybór padł na kruche ciastka. Poniższe ciacha są łatwe i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze wyjątkowo kruche i wręcz rozpływają się w ustach.


Składniki:

- 3 szklanki krupczatki
- szklanka cukru
- kostka masła
- 4 jaja
- szczypta soli
- cukier puder
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w dowolnym kształcie, papier do pieczenia, blacha i sitko.


Wykonanie:

1. Jaja gotuję na twardo i studzę.

2. Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję cukier i masło. 

3. Masło siekam nożem, dodaję sól. 

4. Z jaj wyciągam żółtka i dodaję do ciasta (białka zjadam :) ).Ciasto szybko zagniatam do uzyskania jednolitej masy.

4. Ciasto zawijam w folię i wsadzam na pół godziny do lodówki.

5. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowuję. Wycinam dowolne kształty, ja tym razem wybrałam grzybki. 

6. Blachę wykładam papierem i układam ciacha. Piekę 15 minut w 180 st. C.

7. Wystudzone ciasteczka posypuję cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz