poniedziałek, 9 marca 2015

Placek drożdżowy ze śliwkami

Ciasto, które króluje w naszym domu od wielu, wielu lat. Może nie należy do tych najłatwiejszych i najszybszych w wykonaniu, ale z pewnością trud włożony w jego przygotowanie się opłaci. Najważniejszym elementem tego ciasta jest kruszonka. Musi być jej naprawdę dużo.

Składniki:

CIASTO
- kostka drożdży
- szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru
- jajko
- cukier wanilinowy- cała paczka
- 0,5 kostki masła
- 1 kg śliwek węgierek (możemy zastąpić je śliwkami z kompotu)
- szczypta soli
- garnuszek, rondelek, łyżka, duża miska, sitko. 


KRUSZONKA
- szklanka mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła





Wykonanie:

 CIASTO:
1. Najpierw podgrzewam mleko. Do letniego mleka dorzucam drożdże i  pół szklanki cukru (mleko nie może być gorące, żeby "nie zabiło" naszych drożdży, a cukier to po prostu pożywka dla tych jakże pożytecznych grzybków). Całość mieszam tak, żeby drożdże się "rozpuściły" i odstawiam w ciepłym miejscu. Naczynie można również przykryć bawełnianym ręczniczkiem.



2. Kolejnym punktem jest oczywiście wyrobienie ciasta. Do miski przesiewam mąkę, dosypuję cukier wanilinowy oraz ciągle mieszając, roztwór "drożdżowo-mleczno-cukrowy", który powinien już lekko zyskać na objętości.



3. Masło rozpuszczam w rondelku (lub innym garnuszku) na wolnym ogniu. Pozostawiam do przestygnięcia.



4. Do ciasta dodaję: jajko i szczyptę soli. Na koniec wlewam rozpuszczone masło - musi być przestudzone, w przeciwnym razie może zaszkodzić naszym drożdżom.



5. Ciasto wyrabiam na gładką masę. Można przy tym nieźle wyćwiczyć nasze bicepsy. Zakwasy kolejnego dnia murowane.

6. Całość przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu. Oczywiście należy pamiętać żeby miska, w której jest ciasto była w miarę wysoka, bo w przeciwnym razie wszystko nam wypłynie.



6. Podgrzewam piekarnik do około 180- 200 st. C.



7. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem blachy  Na jego wierzchu układam wypestkowane, poprzecinane na pół śliwki (mogą być też takie ze słoika) Posypuję obficie kruszonką i wkładam do piekarnika.



8. Piekę ok godziny.




KRUSZONKA

1. Do miseczki wsypuję mąkę, cukier i dodaję schłodzone masło. Wszystkie składniki szybko zagniatam. 



Źródło przepisu: przepis przechodzi w naszej rodzinie z prababci na babcię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz