Ciasta czekoladowe, poza tym, że świetnie smakują, to wspaniale pachną. W czasie ich pieczenia po domu rozchodzi się przyjemny, przywołujący miłe wspomnienia aromat... Jeśli masz w domu małego cukiernika, zaproponuj maluchowi dekorowanie babeczek. Będzie przy tym mnóstwo śmiechu i zabawy :)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- szklanka mleka
- tabliczka czekolady
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- wszelkiego rodzaju słodkie posypki, kolorowe lukry itp.
- miska, sito, ostry nóż, mikser, łyżkę, foremki i papilotki
Wykonanie:
1. Przy pomocy noża siekam czekoladę na drobne kawałki.
2. Jaja ucieram z cukrem na jednolitą masę. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces możemy zastosować "łaźnię wodną" (jaja i cukier miksujemy w misce, którą wkładamy do garnka z gotującą się wodą).
3. Do mikstury dodaję mleko i olej. Dokładnie mieszam.
4. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól, dokładnie miksuję.
5. Na końcu, wciąż miksując, wrzucam posiekaną czekoladę.
6. Papilotki układam na blaszce, a następnie za pomocą łyżki wlewam do nich ciasto.
7. Piekarnik rozgrzewam do temperatury ok. 180 st. C. Piekę ok. 20 minut.
8. Po wystudzeniu, dekoruję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz