Ponieważ jestem wierną fanką kakao i czekolady jest to jedno z moich ulubionych ciast, a w dodatku jest mało skomplikowane w wykonaniu.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- kostka masła,
- szklanka mleka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 jaja,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- wysoki garnek, miska, szklanka, mikser
Wykonanie:
1. Mleko wlewam do wysokiego garnka i podgrzewam.
2. W mleku rozpuszczam masło, cukier i kakao, a następnie studzę. Odlewam ok. szklanki mleczno-kakaowej mikstury, a użyjemy ją jeszcze po upieczeniu ciasta.
3. Do ostudzonej mikstury dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuję.
4. Jaja - oddzielam żółtka od białek. Żółtka wrzucam do ciasta, a białka ubijam na sztywną pianę.
5. Białkową pianę wrzucam do ciasta, dokładnie miksuję, a następnie przelewam na wyłożoną papierem blaszkę.
6. Piekę ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C.
7. Wystudzone ciasto oblewam mleczno-kakaową miksturą, którą wcześniej odlałam do szklanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz