Pyszne i kolorowe, a w dodatku łatwe w wykonaniu kruche babeczki z dodatkami :) Przepis stary jak świat, dostałam go od ciotki, która miała go od swojej mamy.
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 4 jaja
- szczypta soli
1. Ważę mąkę i cukier. Żółtka oddzielam od białek. Mąkę przesiewam na stolnicę i dodaję cukier. Masło tnę na drobne kawałki i dodaję do mąki z cukrem. Dodaję sól i żółtka, całość szybko zagniatam. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30 minut.
2. Po wyciągnięciu z lodówki, rozwałkowuję i wycinam kółka za pomocą szklanki. Foremki smaruję masłem i układam w nich wycięte kółka, które lekko dociskam do brzegów. Foremki układam na blaszce. Piekę w 180 st. C przez ok. 15 minut.
Gotowe babeczki można "ubrać" w dowolny sposób. Ja preferuje krem plus dodatki w postaci: kiwi, winogron, kawałków pomarańczy, rodzynek, suszonych moreli, orzechów włoskich, galaretek.
KREM
Składniki:
- kostka masła
- 200 g cukru pudru (1 szklanka)
- 2 jajka
- łyżka kakao
- spirytus
Wykonanie:
Żółtka oddzielam od białek. Masło i cukier ucieram w misce, aż powstanie jednolita masa. W trakcie miksowania dodaję żółtka i dwie łyżki spirytusu. Krem dzielę na dwie, mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie miksuję.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz