poniedziałek, 16 lutego 2015

Kruche babeczki


Pyszne i kolorowe, a w dodatku łatwe w wykonaniu kruche babeczki z dodatkami :) Przepis stary jak świat, dostałam go od ciotki, która miała go od swojej mamy.



CIASTO 
Składniki:
  •  300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  •  4 jaja
  • szczypta soli


Wykonanie:
1. Ważę mąkę i cukier. Żółtka oddzielam od białek. Mąkę przesiewam na stolnicę i dodaję cukier. Masło tnę na drobne kawałki i dodaję do mąki z cukrem. Dodaję sól i żółtka, całość szybko zagniatam. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30 minut.

2. Po wyciągnięciu z lodówki, rozwałkowuję i wycinam kółka za pomocą szklanki. Foremki smaruję masłem i układam w nich wycięte kółka, które lekko dociskam do brzegów. Foremki układam na blaszce. Piekę w 180 st. C przez ok. 15 minut.


Gotowe babeczki można "ubrać" w dowolny sposób. Ja preferuje krem plus dodatki w postaci: kiwi, winogron, kawałków pomarańczy, rodzynek, suszonych moreli, orzechów włoskich, galaretek.

KREM
Składniki:
  •  kostka masła
  •  200 g cukru pudru (1 szklanka)
  •  2 jajka
  •  łyżka kakao
  •  spirytus

Wykonanie:
Żółtka oddzielam od białek. Masło i cukier ucieram w misce, aż powstanie jednolita masa. W trakcie miksowania dodaję żółtka i dwie łyżki spirytusu. Krem dzielę na dwie, mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie miksuję.


SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz