czwartek, 19 lutego 2015

Mufinki z truskawkami

Uwielbiam truskawki... kojarzą mi się z latem i słońcem. Mogę je jeść w każdej postaci.
Poniżej przedstawiam Wam łatwy i szybki sposób na przyrządzenie jednej z odsłon tego cudownego czerwonego owocu, mniammmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

WIĘC DO DZIEŁA !!!

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka cukry
- kostka masła
- 4 jaja
- paczka cukru wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- miseczka truskawek (mogą być mrożone)



Wykonanie:
1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Oczywiście jeśli nie masz czasu, albo najzwyczajniej w świecie Ci się nie chce możesz zmiksować wszystko razem bez zabawy w oddzielanie i zapewniam, że tak czy inaczej ciasto wyjdzie, chociaż może będzie trochę mniej puszyste (testowałam na własnej skórze).

2.  Masło rozpuszczam w garnuszku na małym ogniu.

3. Mieszam mąkę z masłem i żółtkami. Dodaję jaja ubite na sztywną pianę.

4. Dodaję cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam.

5. Wkładam ciasto do formy i piekę ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

6. Czekam, aż babeczki ostygną i zabieram się do jedzenia...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz