Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg białego sera z wiaderka
- ½ szklanki oleju
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 65 g - 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka kropli olejku waniliowego
Białkowa pianka:
- 5 białek
- szklanka drobnego cukru
Wykonanie:
1. Ciasto. Mąkę przesiewam przez sitko na stolnicę, dodaje cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli tworząc górkę. Na szczycie górki robię dołek i dodaję jajko i żółtka. Następnie dodaję masło, które siekam łącząc ze wszystkimi składnikami. Ciasto szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
2. Masa serowa. W dużej misce ucieram żółtka, jajka i cukier do momentu powstania jednolitej masy. Następnie porcjami dodaję biały ser. W osobnym naczyniu łączę budyń z mlekiem -NIE GOTUJĘ!!!! Budyń z mlekiem dodaję do serowej masy miksując na małych obrotach. Nie przerywając miksowania, wlewam cienką stróżką olej roślinny. Powstanie bardzo rzadka masa.
3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, a następnie dno foremki wylepiam ciastem. Powierzchnię ciasta nakłuwam widelcem. Piekę 10 minut w 180 st. C.
4. Na podpieczone ciasto wlewam masę serową. Piekę w 180 stopniach C przez 45 minut. po 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia sernika, zabieram się za białkową piankę.
5. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie, wciąż miksując dodaję cukier - robię to porcjami.
6. Wciągam ciasto z piekarnika, temperaturę pieczenia zmniejszam do 150 stopni C. Na sernik wylewam bezową piankę, wyrównuję powierzchnię. Piekę około 15 minut w 150 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz