Składniki:
- 1,5 litra bulionu (np. bulion warzywny)
- 2 marchewki
- 2 czerwone buraki
- 1/4 główki włoskiej kapusty
- korzeń pietruszki
- duża cebula
- puszka białej fasoli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka octu
- sól
- mielony czarny pieprz
- kilka ziaren pieprzu
- 1-2 liście laurowe
Dodatkowo:
- pęczek świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
1. Cebulę obieram i tnę w kostkę. Marchew i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Buraki obieram i tnę w słupki. W garnku roztapiam masło i podsmażam cebulę, a następnie dodaję startą marchew i pietruszkę oraz pocięte buraki.Warzywa podsmażam przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
2. Podsmażone warzywa zalewam bulionem, dodaję łyżkę octu, kilka ziaren pieprzu, 1-2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Zupę gotuję na małym ogniu. W tym czasie zabieram się za szatkowanie kapusty, którą następnie dodaję wraz z fasolką do zupy. Całość gotuję około 30-40 minut.
3. Do zupy dodaję przecier pomidorowy, przyprawiam mielonym pieprzem i solą do smaku. Gotuję jeszcze 5-10 minut i gotowe.
Podaję z poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz