O ile gotowe placki, przynajmniej te, które do tej pory spotkałam, budziły moje zastrzeżenia co do składu, te domowe są zrobione wyłącznie z mąki, masła, wody i odrobiny soli. Zrobisz je raz - dwa, a efekt końcowy da Ci ogromną satysfakcję.
TORTILLA
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka roztopionego masła
- łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 ml wrzątku
Wykonanie:
1. Mąkę i sól wsypuję do miski. Dodaję masło, a na końcu wlewam wrzątek. Wszystkie składniki łączę ze sobą za pomocą łyżki. Gdy ciasto przestygnie na tyle, żeby się nie oparzyć, zaczynam je zagniatać ręcznie. Gotowe ciasto zawijam w folię aluminiową i pozostawiam do przestudzenia w temperaturze pokojowej.
2. Włączam piec i nagrzewam suchą patelnię. Kilka bawełnianych ściereczki zwilżam wodą (będą mi potrzebne do przekładania wypieczonych placków). W tym czasie z ciasta robię rulon i tnę na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkowuję bez podsypywania mąką na cienki placek, który następnie smażę z obu stron do pojawienia się pęcherzyków. Wypieczony placek kładę na talerzu i przykrywam wilgotną ściereczką. Jeśli placki zaczną się przypalać, zmniejsz ogień.
NADZIENIE:
Składniki:
- panierowane piersi z kurczaka
- pomidory
- ogórki świeże lub małosolne
- sałata
- cebula
- sól
- pieprz
- papryka
Wykonanie:
1. Piersi z kurczaka tnę w plasterki. Warzywa myję. Ogórki, pomidory i cebulę szatkuję. Sałatę rwę na drobne kawałki (sałaty nie tniemy nożem).
2. Warzywa i mięso układam na środku rozłożonego placka. Przyprawiam, zawijam i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz