czwartek, 30 stycznia 2020

Tortilla

Tortilla to mój sposób na przemycenie dużej ilości warzyw. Można jeść je na ciepło i na zimno. Tortille robię na obiad, wkładam je również do szkolnej śniadaniówki. 
O ile gotowe placki, przynajmniej te, które do tej pory spotkałam, budziły moje zastrzeżenia co do składu, te domowe są zrobione wyłącznie z mąki, masła, wody i odrobiny soli. Zrobisz je raz - dwa, a efekt końcowy da Ci ogromną satysfakcję.







TORTILLA
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka roztopionego masła
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 ml wrzątku


Wykonanie:
1. Mąkę i sól wsypuję do miski. Dodaję masło, a na końcu wlewam wrzątek. Wszystkie składniki łączę ze sobą za pomocą łyżki. Gdy ciasto przestygnie na tyle, żeby się nie oparzyć, zaczynam je zagniatać ręcznie. Gotowe ciasto zawijam w folię aluminiową i pozostawiam do przestudzenia w temperaturze pokojowej.

2. Włączam piec i nagrzewam suchą patelnię. Kilka bawełnianych ściereczki zwilżam wodą (będą mi potrzebne do przekładania wypieczonych placków). W tym czasie z ciasta robię rulon i tnę na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkowuję bez podsypywania mąką na cienki placek, który następnie smażę z obu stron do pojawienia się pęcherzyków. Wypieczony placek kładę na talerzu i przykrywam wilgotną ściereczką. Jeśli placki zaczną się przypalać, zmniejsz ogień. 

NADZIENIE:
Składniki:

  • panierowane piersi z kurczaka
  • pomidory
  • ogórki świeże lub małosolne
  • sałata
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka


Wykonanie:
1. Piersi z kurczaka tnę w plasterki. Warzywa myję. Ogórki, pomidory i cebulę szatkuję. Sałatę rwę na drobne kawałki (sałaty nie tniemy nożem). 

2. Warzywa i mięso układam na środku rozłożonego placka. Przyprawiam, zawijam i gotowe. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz