środa, 29 stycznia 2020

Placek drożdżowy z jabłkami i owocami leśnymi

Fajnie, gdy smaki lata zagoszczą na naszym stole w środku zimy. Pod koniec sierpnia zamroziłam spore ilości malin i jeżyn, których nie zdołaliśmy zjeść na bieżąco. Teraz wykorzystałam je do przygotowania ciasta drożdżowego.  






Składniki ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 25 g drożdży
  • szklanka cukru
  • 0,5 kostki masła
Składniki - kruszonka: 

  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g dobrze schłodzonego masła
Dodatkowo: 

  • 2 nieduże jabłka
  • kubek zmrożonych owoców leśnych (maliny, jeżyny)
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam, dodaję łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Całość mieszamaż drożdże i cukier dobrze się rozpuszczą.  Przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut. W rondelku rozpuszczam masło. Do miski przesiewam mąkę pszenną, wbijam jajka, wlewam wyrośnięty zaczyn i wyrabiam ciasto. Do ciasta wlewam porcjami ciepły, rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiam gładkie ciasto, miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na około 60 minut. W tym czasie pięknie wyrośnie. 

2. Wyrośnięte ciasto przekładam do wyłożonej papierem formy. Pozostawiam w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C i zabieram się za owoce i kruszonkę. Mrożone owoce wrzucam do miski. Jabłka myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w kostki wielkości jeżyn. Dodaję do mrożonych owoców. Wsypuję bułkę tarta i mieszam. Do osobnego naczynia wsypuję mąkę krupczatkę i cukier. Dodaję zimne masło i lekko zagniatam, materiał na kruszonkę jest gotowy.

3. Na cieście układam owoce, posypuję kruszonką i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz