Fajnie, gdy smaki lata zagoszczą na naszym stole w środku zimy. Pod koniec sierpnia zamroziłam spore ilości malin i jeżyn, których nie zdołaliśmy zjeść na bieżąco. Teraz wykorzystałam je do przygotowania ciasta drożdżowego.
Składniki ciasto:
Składniki ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jaja
- 25 g drożdży
- szklanka cukru
- 0,5 kostki masła
Składniki - kruszonka:
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 szklanki mąki krupczatki
- 100 g dobrze schłodzonego masła
Dodatkowo:
- 2 nieduże jabłka
- kubek zmrożonych owoców leśnych (maliny, jeżyny)
- 2 łyżki bułki tartej
1. Mleko podgrzewam, dodaję łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Całość mieszam, aż drożdże i cukier dobrze się rozpuszczą. Przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut. W rondelku rozpuszczam masło. Do miski przesiewam mąkę pszenną, wbijam jajka, wlewam wyrośnięty zaczyn i wyrabiam ciasto. Do ciasta wlewam porcjami ciepły, rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiam gładkie ciasto, miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na około 60 minut. W tym czasie pięknie wyrośnie.
2. Wyrośnięte ciasto przekładam do wyłożonej papierem formy. Pozostawiam w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C i zabieram się za owoce i kruszonkę. Mrożone owoce wrzucam do miski. Jabłka myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w kostki wielkości jeżyn. Dodaję do mrożonych owoców. Wsypuję bułkę tarta i mieszam. Do osobnego naczynia wsypuję mąkę krupczatkę i cukier. Dodaję zimne masło i lekko zagniatam, materiał na kruszonkę jest gotowy.
3. Na cieście układam owoce, posypuję kruszonką i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
2. Wyrośnięte ciasto przekładam do wyłożonej papierem formy. Pozostawiam w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C i zabieram się za owoce i kruszonkę. Mrożone owoce wrzucam do miski. Jabłka myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w kostki wielkości jeżyn. Dodaję do mrożonych owoców. Wsypuję bułkę tarta i mieszam. Do osobnego naczynia wsypuję mąkę krupczatkę i cukier. Dodaję zimne masło i lekko zagniatam, materiał na kruszonkę jest gotowy.
3. Na cieście układam owoce, posypuję kruszonką i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz