Składniki:
- litr bulionu warzywnego
- 400 g pieczarek
- duża cebula
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- olej rzepakowy
- 0,5 szklanki śmietanki 18% do zup
- sól
- pieprz mielony czarny
- świeża natka pietruszki
Wykonanie: 1. Pieczarki myję, obieram i tnę w cienkie plasterki. Cebulę obieram i szatkuję.
2. Na patelnię wlewam olej i podsmażam cebulę, a gdy się zeszkli, dodaję pieczarki i smażę całość jeszcze przez kilkanaście minut. W tym czasie podgrzewam bulion.
3. Ziemniaki i marchewkę obieram. Ziemniaki tnę w kostkę, a marchew w plastry.
4. Do gotującego się bulionu dodaję marchew, ziemniaki i pieczarki z cebulą. Gotuję około 25 minut.
5. Garnek ściągam z palnika. Nieco zupy wlewam do małego rondelka, dodaję do niej 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszam. Dopiero tak przygotowaną śmietanę dodaję do zupy, dzięki temu się nie zważy. Zupę dokładnie mieszam. Do każdej miseczki z zupą wrzucam jeszcze odrobinę poszatkowanej natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz