sobota, 28 września 2019

Zabielana zupa pieczarkowa

Smaczna zupa dla miłośników pieczarek. Jest to również idealna w sezonie grzybowym, dla tych którzy nie mają możliwości zebrać grzybów w lesie. Robi się ją szybko, jeśli wcześniej przygotujesz bulion. Ja skorzystałam z domowego bulionu, który przygotowałam kilka dni wcześniej, a następnie zamroziłam na takie właśnie okazje. 




Składniki:

  • litr bulionu warzywnego
  • 400 g pieczarek
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • 0,5 szklanki śmietanki 18% do zup
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • świeża natka pietruszki

Wykonanie: 1. Pieczarki myję, obieram i tnę w cienkie plasterki. Cebulę obieram i szatkuję. 

2. Na patelnię wlewam olej i podsmażam cebulę, a gdy się zeszkli, dodaję pieczarki i smażę całość jeszcze przez kilkanaście minut. W tym czasie podgrzewam bulion.

3. Ziemniaki i marchewkę obieram. Ziemniaki tnę w kostkę, a marchew w plastry. 

4. Do gotującego się bulionu dodaję marchew, ziemniaki     i pieczarki z cebulą. Gotuję około 25 minut.

5. Garnek ściągam z palnika. Nieco zupy wlewam do małego rondelka, dodaję do niej 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszam. Dopiero tak przygotowaną śmietanę dodaję do zupy, dzięki temu się nie zważy. Zupę dokładnie mieszam. Do każdej miseczki z zupą wrzucam jeszcze odrobinę poszatkowanej natki pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz