środa, 18 września 2019

Domowy bulion warzywny - baza do zup

Domowy bulion z warzyw to baza do większości przygotowywanych przeze mnie zup. Zazwyczaj przygotowuję go w większej ilości, część zużywam od razu, a część wlewam do woreczków, dokładnie zawiązuję i zamrażam. Pozwala mi to później w stosunkowo szybkim czasie przygotować aromatyczne zupy z najróżniejszymi dodatkami.



Składniki:

  • 3 litry wody
  • 5 marchewek
  • 1/4 korzenia selera
  • korzeń pietruszki
  • niewielki por
  • cebula
  • niewielki kawałek białej kapusty
  • pęczek pietruszki
  • kilka łodyżek selera z liśćmi
  • 3 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru


Wykonanie:
1. Marchewki,  korzeń selera i  korzeń pietruszki obieram ze skórki. Z pora i kapusty pozbywam się zewnętrznych liści. Wszystkie warzywa dokładnie myję i umieszczam w dużym garnku.

2.Cebulę obieram i opalam. Jeśli nie masz palnika lub kuchenki gazowej, możesz zrobić to na patelni. W tym celu przetnij cebulę na pół i połóż oba kawałki płaską powierzchnią na rozgrzanej, suchej patelni. Smaż, aż się porządnie przypali. 

3. Natkę pietruszki i liście selera dokładnie myję. 

4. Cebulę, natkę pietruszki, łodyżki selera, liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i czarny pieprz wkładam do garnka z wcześniej umieszczonymi tam warzywami. Całość zalewam 3 litrami wody, wsypuję sól oraz cukier i gotuję na małym ogniu przez 2-3 godziny.

5. Z bulionu wyciągam warzywa (które wykorzystuję do przygotowania zup lub sałatek) i gotowe.



4 komentarze: