Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Śmietanowa pianka:
- duży kubek śmietany 30% do ubijania
- 2 galaretki
- 0,5 litra wody
Dodatkowo:
- banan
- szklanka mocnej herbaty
- 0,5 litra wody
- galaretka
Wykonanie:
1. W rondlu gotuję 0,5 litra wody i rozpuszczam w niej 2 galaretki. Studzę i odstawiam w chłodnym miejscu. Zabieram się za biszkopt.
2. Biszkopt. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na jednolitą masę. Do masy z żółtek dodaję porcjami w trakcie miksowania: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, ekstrakt z wanilii i pianę z białek. Miksuję do powstania jednolitego ciasta. Piekę na blaszce wyłożonej papierem w 180 stopniach przez około 40 minut.
3. Śmietanowa pianka. Gdy galaretka zrobi się półpłynna, zabieram się do ubijania śmietany. Do ubitej śmietany dodaję galaretkę i całość dokładnie miksuję.
4. Wystudzony biszkopt przecinam na dwa blaty. Każdy z nich nasączam wystudzoną herbatą. Na pierwszym blacie układam 2/3 całej masy śmietanowej i przykrywam drugim blatem. Na wierzchu drugiego blatu wykładam pozostałą masę śmietanową.
5. Banana myję, obieram ze skóry i tnę w cienkie plastry. Plasterki bananów układam na powierzchni ciasta.
6. Galaretkę przygotowuję według opisu na opakowaniu i pozostawiam do wystudzenia. Gdy zacznie gęstnieć, wykładam ją na powierzchni ciasta.
7. Ciasto wkładam do lodówki na około 30- 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz