Z podanego przepisu zrobisz naprawdę dużo sosu, wiec jeśli nie masz dużej rodziny i nie chcesz jeść spaghetti przez kolejne trzy dni, zrób go z proporcjonalnie mniejszych ilości podanych składników.
Składniki:
- 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 2 puszki pomidorów lub słoik domowych pomidorów
- duża cebula
- 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: pieprz cytrynowy, suszona bazylia, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, czerwona papryka słodka, sól
Dodatkowo:
- makaron spaghetti
Wykonanie:
1. Na gorącą patelnię wlewam olej. Cebulę obieram i szatkuję, a następnie wrzucam na rozgrzany olej. Lekko podsmażam.
2. Do podsmażonej cebuli dodaję mięso mielone. Smażę kilka minut, cały czas mieszając, żeby mięso się nie pozlepiało. Następnie dodaję pomidory i lekko je rozgniatam. Całość dokładnie ze sobą łączę. Następnie duszę pod przykryciem około 20 minut. Na koniec całość doprawiam według uznania.
3. W czasie, gdy mięso dusi się w pomidorowym sosie, zabieram się za gotowanie makaronu spaghetti według przepisu podanego na opakowaniu.
Moje ulubione spaghetti i rzeczywiście robi się w chwilę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco :)